Depressie is geen kortdurende emotionele verkoudheid
Twee keer maakte Jeffrey Wijnberg een zware depressie door. Zijn persoonlijke ervaring verwerkte de psychotherapeut in ”Gebroken wilskracht”. Hij laat onder meer de grote impact van de psychische ziekte zien, wijst op het belang van absolute rust en de mogelijkheden van goede medicatie, therapeutische gesprekken en een opname in de ggz. Terecht krijgt ook de omgeving van de patiënt aandacht. De auteur is dankbaar voor de steun die zijn vrouw hem in moeilijke tijden bood.
Wijnberg (1951) geeft niet alleen veel relevante informatie, maar neemt soms ook duidelijk stelling. Zo is hij kritisch over bedrijfsartsen die het motto hanteren ”hoe sneller de patiënt re-integreert, des te beter het is”. „Klinkklare onzin”, aldus de auteur. „Een depressie is geen kortdurende, emotionele verkoudheid, maar een ernstige psychische ziekte die alleen geneest door geduld en begrip.”
Diverse korte dialogen tussen een patiënt en een hulpverlener die de auteur beschrijft, weten een glimlach bij de lezer op te roepen. Dat geldt ook voor enkele luchtige illustraties van Peter de Wit die in deze uitgave een plek kregen.
Wie als christen met depressiviteit te maken krijgt, stuit op vragen die in dit boek niet aan de orde komen, zoals de verhouding tussen geloof en depressie. Ook bij een beladen onderwerp als suïcidaliteit mist hij de link met wat de Bijbel hierover zegt. Dat laat onverlet dat Wijnberg met zijn boek veel biedt wat herkenning oproept, naast nuttige handvatten voor wie zelf of in zijn omgeving met depressie te maken krijgt.
Boekgegevens
Gebroken wilskracht. De ziekte die depressie heet en hoe je ervan geneest, Jeffrey Wijnberg; uitg. Scriptum, Schiedam, 2017; ISBN 978 94 6319 049 7; 131 blz.; € 16,95.