Binnenland

Moeder over smartphone: Ik had eerder op de rem moeten trappen

„Ik weet wat de Bijbel ons voorhoudt. Maar ik heb het te ver laten komen. Ik had veel eerder op de rem moeten trappen, maar ik kan de smartphone van mijn zoon van 16 nu niet meer afpakken.”

Van een medewerker
22 November 2017 09:34Gewijzigd op 16 November 2020 12:01
beeld iStock
beeld iStock

Zomaar een hartenkreet van een moeder, dinsdagavond tijdens de bijeenkomst over digitale verslaving die BewustGezin.nu –opgezet door ouders in het reformatorisch onderwijs– organiseerde in de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem.

Minstens 400 belangstellenden luisterden in de volle aula naar het verhaal van Stephan en Kelly Roelofs van de stichting Be Aware, die verslavingsvoorlichting geeft aan scholieren en studenten. Het echtpaar –ouders van drie jongens van 19, 17 en 12 jaar– was ooit zelf verslaafd aan drugs. Sinds tien jaar zijn ze beiden clean. „We staan hier niet omdat we het perfect gedaan hebben, maar omdat we geleerd hebben van onze fouten.”

Ze waarschuwden voor de verslaving van jongeren aan smartphones, gamen en het gebruik van sociale media. De aanwezigen leefden volop mee. „Ze zitten de hele dag te appen. Dat is toch niet normaal”, vond een ouder. Een jongere was het daar niet mee eens: „Als je geen mobiel hebt, ben je erg eenzaam.”

Stephan en Kelly Roelofs: „Al die spelletjes op de computer zijn hartstikke leuk en best ontspannend. Het zijn de spelletjes van 2017, het hoort bij de tijd waarin we leven. Maar er zijn regels nodig om problemen te voorkomen.”

Als gamen ontaardt in verslaving heeft dat grote gevolgen: het gaat ten koste van de schoolprestaties, leidt tot fysieke klachten, prikkelbaarheid, agressieve reacties en somberheid en het ontvluchten van de werkelijkheid.

Geluksgevoel

Het is lastig om je ervan los te maken, benadrukte Stephan Roelofs. Het gebruik van drugs, drank, gamen en gokken zorgt voor een geluksgevoel. Dat leidt tot het aanmaken van dopamine dat werkt als ‘ontremmer’. „Succes bij het gamen leidt tot een beloning. Dat maakt het lastig om te stoppen. Het wordt een primaire levensbehoefte. Net als eten, drinken en ademhalen. Misschien wil je er wel mee stoppen, maar je hebt het inmiddels gewoon nodig.”

Zijn vrouw wees op de gevaren van internet, zoals het gebruik van de webcam en sexting. „Het plaatsen van leuke foto’s is geen probleem, maar het wordt algauw uitdagend. Zo’n webcam is makkelijk te hacken. Jongeren sturen elkaar foto’s toe waar je als ouder geen benul van hebt. Ik heb twee zusjes. Als ik maar een beetje een blote foto van hen zie, hang ik al aan de lijn: „Waarom laat je dat van jezelf zien?” Wijs kinderen op de gevaren, maar laat hen ook weten: als er iets naars gebeurt, kun je altijd bij ons terecht.”

Ze geeft een paar tips: „Als er sprake is van misbruik, stap dan meteen naar de politie en doe aangifte. Een goede relatie is belangrijk, maar kinderen zijn niet je vrienden. Jongeren hebben grenzen nodig. En regels. Help jongeren de juiste keuzes te maken. Maar: blijf met ze praten.” En ook: „Kinderen, doe het wachtwoord van je computer in een envelop. Laat je ouders die in noodgevallen openmaken.”

Hacken

Het was een vader allemaal veel te praktisch. „We zijn deze avond begonnen met het lezen van de Bijbel. Ik waardeer al deze tips, maar hoe moeten we hiermee omgaan vanuit Bijbels perspectief?”

Een moeder was juist wél blij met de aanpak van Be Aware. „Ik vind het goed om dit te horen. Ik zit thuis met problemen. De computerkamer gaat op slot, maar mijn zoon vindt wel een gaatje. Hij hackt de wachtwoorden. Ik weet niet hoe ik sommige zaken terug moet draaien.”

Herman van Beijnum van BewustGezin.nu: „Het is misschien heel shockerend, maar wat hier geschetst wordt, gebeurt ook op de Gomarus.” Hij wees op de kracht van het gebed. „Ooit zei Ambrosius tegen Monica, de moeder van Augustinus: Een kind van zo veel gebeden kan niet verloren gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer