Irinka werd verliefd op een Koerd en stond ineens gesluierd voor een imam
Een Nederlandse doet vrijwilligerswerk in Uganda en wordt verliefd op een Afrikaan. Een Syrische vluchteling krijgt een relatie met een Nederlandse vrouw. Wat zijn de mooie en de moeilijke kanten van een intercultureel huwelijk?
Fraaie paginagrote echtpaars- en gezinsportretten vormen de blikvangers in het boek ”Waarom ik van je houd”. Ze zijn gemaakt door Negin Zendegani, die in 1998 vanuit Iran naar Nederland vluchtte. Voor haar boek ging de fotografe op zoek naar mensen uit alle windstreken die een Nederlandse partner hebben gevonden. Elke foto is voorzien van begeleidende tekst.
De variatie is groot. Een Chinese vrouw leidt Nederlandse toeristen rond in haar land, wordt verliefd op een Nederlander en trouwt met hem. Een Sudanese journaliste die in Nederland een cursus volgt, ontmoet hier haar blanke echtgenoot. En een Argentijn en een Nederlandse ontmoeten elkaar in Peru waar ze beiden op vakantie zijn.
De teksten bij de foto’s vertellen meer dan de wijze waarop man en vrouw elkaar hebben leren kennen. Aan de orde komt ook de vraag welke culturele en –soms– godsdienstige verschillen de stellen ervaren en hoe ze hun eventuele kinderen opvoeden.
Conflicten
De 24 verhalen zijn overwegend positief, al komen de lastige kanten van een gemengde relatie ook aan bod. De Vietnamese Huyen (43), die via internet haar man Jelmen (52) leerde kennen, vertelt: „Pas toen ik hier kwam wonen, realiseerde ik me dat het ook moeilijk is. Ik kwam uit een drukke stad, hier zag ik geen mens en ik hoorde niks. Ik dacht: Wat doe ik hier? En in Vietnam is het normaal dat je je familie altijd financieel steunt. In Nederland doen we dat niet en dat was een shock voor mij.”
„We hebben haar familie behoorlijk wat geld gegeven om een huis te bouwen, maar op een gegeven moment is het genoeg”, zegt Jelmen. „Dat heeft wel tot conflicten geleid.” Een verschil is ook dat Huyen haar kinderen graag rooms-katholiek wil opvoeden, terwijl haar man dit niet zo nodig vindt. Het compromis is dat Huyen één keer per maand naar een Vietnamese mis gaat.
De Syrische vluchteling Heso vertelt dat zijn relatie met de Arnhemse Myrthe op de klippen is gelopen; ze staan wel samen op de foto. „Een Nederlander voelt niet wat het betekent vluchteling te zijn. Ik moet mijn leven opnieuw opbouwen. Ik ben hier nu twee jaar en ben nog niemand. Ik ben nog niet klaar voor een relatie.” Ook een Mauritaans-Nederlands stel dat op de foto staat, ging uit elkaar. „In het begin van onze relatie zagen we vooral de voordelen van elkaars geloof en cultuur, maar uiteindelijk werd het te moeilijk.”
Huishouden
Zainab en Arno daarentegen zijn al 21 jaar gelukkig met elkaar. De zwangere Zainab vluchtte uit Somalië en kwam in een azc terecht waar Arno bewaker was. Familieleden en vrienden waren „fel tegen” hun relatie, maar de twee gingen hun eigen weg. Het begin was zwaar, vertelt Zainab, die nu een baan in de zorgsector heeft en gemeenteraadslid is. „Met een baby alleen in dat grote huis… Ik deed het huishouden en als Arno iets voorstelde zei ik altijd ja. Zo doen Somalische vrouwen dat.”
In het boek komen relatief veel hoger opgeleiden aan het woord, onder wie een arts uit Uganda, een Argentijn die lesgeeft aan de TU Delft en een Iraanse die in Amsterdam gaat promoveren. Als het om religie gaat, komen islam, boeddhisme, bahai en christendom (summier) aan bod. Een overtuigd protestants of evangelisch christen ontbreekt.
Irinka bezocht haar vriend Hemmen, een uitgeprocedeerde asielzoeker, in Koerdistan. Ze werd hartelijk ontvangen door zijn familie. „Maar de term vriendin kennen ze in zijn cultuur niet, dus we zijn daar getrouwd. Voor ik het wist stond ik gesluierd voor een imam. Ik heb het allemaal maar over me heen laten komen.” Inmiddels wonen ze in Nederland en hebben ze twee kinderen.
De ouders van de Chinese Suiling waren aanvankelijk niet enthousiast over haar relatie met een Nederlander. „Mijn moeder vond het vooral heel erg dat ik naar Nederland vertrok. Maar mijn opa zei tegen mijn moeder dat zij, toen zij trouwde, ook ver weg in China ging wonen. Uiteindelijk waren ze toch blij voor ons.”
Boekgegevens
Waarom ik van je houd, Negin Zendegani; uitg. Kontrast, Oosterbeek, 2017; ISBN 978 94 92411 31; 55 blz.; € 19,90.