Meer samenwerking bij Europese defensie is goed uitgangspunt
In een wereld waar miljoenen mensen worden geconfronteerd met oorlogsgeweld is het in West-Europa relatief veilig. Toch moeten we de ogen niet sluiten voor de realiteit. De internationale spanningen nemen toe. Een goede defensie is daarom noodzaak.
Jammer genoeg heeft Nederland –en dat geldt ook voor vele andere lidstaten van de Europese Unie– al vele jaren hier te weinig in geïnvesteerd. Gelukkig wordt er door het nieuwe kabinet meer geld uitgetrokken voor defensie, maar nog altijd zit ons land ruim onder de in NAVO-verband afgesproken doelstelling.
Hogere uitgaven zijn nodig om internationale militaire missies op een verantwoorde manier te kunnen uitvoeren. Door vooral een gebrekkige staat van het materieel blijkt dat nu regelmatig niet goed mogelijk te zijn. Ook de opstelling van de Russische president Poetin tegenover omliggende landen en het Westen noodzaakt een hogere staat van paraatheid. Bovendien baart de sterk toegenomen onrust aan de grenzen van de Europese Unie als gevolg van de migratiestromen vanuit met name Syrië en Afrika zorgen.
Door de toenemende spanningen is extra aandacht voor onze defensie nodig. Vele tientallen jaren kon de Europese Unie vrij gemakkelijk schuilen onder de veiligheidsparaplu van de Verenigde Staten. Maar de nadrukkelijke Amerikaanse militaire presentie in Europa wordt steeds minder. President Trump heeft aangegeven dat de EU meer haar eigen verantwoordelijkheid moet nemen, en daar heeft hij gelijk in.
Terecht vroegen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron daarom afgelopen zomer meer aandacht voor een Europese defensie. Hier is al veel vaker over gesproken, maar het is nu ernst. Om de gezamenlijke aanpak te verbeteren, werden maandag zeker 23 EU- landen, waaronder Nederland, het eens over een permanente structurele samenwerking (Pesco).
Dit akkoord mag niet leiden tot een Europees leger. De lidstaten moeten volledige zeggenschap blijven houden over de inzet van eigen mensen en materieel. De bedoeling mag ook niet zijn dat het plan leidt tot een steeds verdergaande Europese integratie en het afkalven van de NAVO. Dat bondgenootschap blijft gezien de grote betrokkenheid van de VS en Groot-Brittannië daarbij essentieel voor een stabiele veiligheid op ons continent. Bovendien mag de samenwerking geen verkapte bezuinigingstruc zijn.
Belangrijk is dat Pesco gaat zorgen voor meer vuurkracht en een veel efficiëntere besteding van de militaire uitgaven door bijvoorbeeld gezamenlijk te gaan inkopen. Nederland heeft daar belang bij. Zeker voor kleinere landen is het al veel langer onmogelijk om bij alle onderdelen van de landmacht, luchtmacht en marine een compleet en degelijk apparaat op de been te krijgen. Daarom is meer samenwerking met bondgenoten –met behoud van eigen soevereiniteit– een goed uitgangspunt.