Economie

Wijnhandel moet uitkijken voor sherry- of jenevereffect

Als wijnhandelaren niet gaan nadenken over een betere marketing van wijn zou wel eens het sherry- of jenevereffect kunnen optreden. Wijn verstoft dan onder het imago van een belegen drankje, hield merkenstrateeg R. van Kralingen donderdag de Nederlandse wijnhandelaren voor.

Redactie economie
1 March 2002 08:31Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Zij waren aanwezig bij de presentatie van het jaarlijkse marktonderzoek van het Productschap Wijn.

De Nederlandse wijnhandelaren zien al een paar jaar aan de marktcijfers dat jongeren ten opzichte van de leeftijdsgroepen daarboven steeds minder wijn drinken. „Is ook ergens logisch, want wijn moet je leren drinken”, weet M. Hovenkamp van het Productschap Wijn. Daarom is er nu weliswaar geen angst voor het sherry- of jeneverimago, maar die is wel gegrond als er geen strategie wordt uitgezet om wijn veel duidelijker op de markt te zetten, bleek uit het verhaal van de merkenstrateeg.

In Nederland bestaan wel merkenwijnen, maar die zijn niet zo groot (E&J Gallo, Gato Negro en Estola). Bovendien, zo bleek vorig jaar uit het marktonderzoek, denken veel mensen dat een merlotwijn -dat de druivensoort aangeeft- een merkwijn is. Een merkwijn is dus een optie om aansluiting te vinden bij het koopgedrag van de jongerengeneratie. Een andere mogelijkheid is volgens Van Kralingen het populariseren, ofwel ’verpilsen’, van wijn. „Het gaat erom dat je net als bij andere merken een associatie oproept met je merk, waarmee mensen zich kunnen identificeren”, aldus de merkenstrateeg.

Een ander advies kwam van onderzoeksbureau ACNielsen dat de marktgegevens verzamelde. Het bureau stelde voor het aanbod van een ’kleintje wijn’ te vergroten, temeer omdat het aantal eenpersoonshuishoudens nog steeds toeneemt. Fabrikanten spelen hier al op in met onder meer thee en koffie, maar ook frisdranken. Een van de successen van het afgelopen jaar is de de nieuwe koffiezetmethode Senseo Crema. In 1 jaar tijd veroverde het 2,5 procent van de bonenkoffiemarkt. Ook in wijn wordt de kleinverpakking populairder, maar is het aanbod nog steeds klein.

Uit het marktonderzoek blijkt dat rosé een groeiend publiek aanspreekt. De voorzichtige come-back die rosé in 2000 maakte, zette vorig jaar onverminderd voort. De lichtroze wijn onderging zelfs een groeispurt van 33 procent. Van de totale wijnplas is nu 3,1 procent rosé. Ook wijn uit Marokko verwerft zich een eigen plekje op de markt. In 2001 werden 553.400 flessen Marokkaanse wijn verkocht, met een waarde van 1,7 miljoen euro.

De consumptie van wijn is nagenoeg stabiel gebleven. Nederlanders dronken vorig jaar gemiddeld 18,9 liter wijn, een glaasje meer dan in 2000. Daarmee is ons land nog steeds geen echt wijnland. Duitsers en Belgen drinken gemiddeld tussen de 20 en 25 liter. Fransen, Italianen en Portugezen consumeren zelfs meer dan 50 liter per hoofd van de bevolking.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer