RVS: Overheid moet farmaceut aanpakken om te hoge prijzen
De overheid moet fabrikanten van geneesmiddelen aanpakken als zij na onderhandeling niet bereid zijn maatschappelijk aanvaardbare prijzen voor hun product te vragen.
Dat stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) donderdag in het advies ”Ontwikkeling nieuwe geneesmiddelen – Beter, sneller, goedkoper”. Het advies wordt donderdagmiddag overhandigd aan minister Bruins (Medische Zorg).
De overheid moet gebruikmaken van de mogelijkheden die (internationale) regelgeving biedt om een medicijn toch voor patiënten beschikbaar te krijgen, aldus de RVS. Als voorbeeld noemt de raad enkele ultieme maatregelen: aanpak van misbruik van machtsposities door fabrikanten, stimulering van apotheekbereiding, toestaan dat patiënten op recept van een arts zelf geneesmiddelen via internet bestellen en het verlenen van dwanglicenties. Het afdwingen van maatschappelijk aanvaardbare prijzen zal het bedrijfsleven volgens de RVS prikkelen om geneesmiddelen beter, sneller en goedkoper te ontwikkelen.
Zowel de samenleving als de individuele patiënt is momenteel de dupe van de hoge prijzen voor medicijnen, stelt de raad. Die situatie is ontstaan door enerzijds een inefficiënt ontwikkelproces waarbij faalkosten van een mislukt medicijn worden verdisconteerd in de prijs van een geslaagd middel, en anderzijds het resultaat van de macht van farmaceuten en de geringe tegenmacht van de overheid, ziekenhuizen en verzekeraars. „Met dit advies willen wij laten zien dat het anders kan, ook binnen het huidige internationale kader. Nederland kan gidsland worden”, aldus Pauline Meurs, voorzitter van de RVS. Ook de kwaliteit van klinische studies laat volgens de RVS te wensen over. „De overheid heeft een taak om betrouwbaar en efficiënt klinisch onderzoek te stimuleren.”