Mattis blij met Nederlands defensieplan
De Amerikaanse regering is blij met de inspanningen van Nederland om legervoertuigen en ander militair materieel sneller door Europa te kunnen transporteren. Defensieminister Jim Mattis begroette de oplossingen die Nederland heeft aangedragen voor de „militaire mobiliteitsproblemen” donderdag op een NAVO-bijeenkomst in Brussel.
Nederland vervult een trekkersrol bij het project voor een ‘militair Schengen’, dat zowel de NAVO als de EU aangaat. Dat moet ervoor zorgen dat er veel minder papierwerk komt als er bijvoorbeeld munitie naar Oost-Europa moet worden vervoerd. Elk land heeft daarvoor nu zijn eigen regels en formulieren. Ook voorzien de plannen in versterking van wegen, bruggen en spoorwegen, zodat ook de zwaarste tanks snel naar een brandhaard kunnen worden gedirigeerd.
De NAVO gaat een apart hoofdkwartier oprichten om dergelijke transporten te versoepelen.
De EU-ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken geven maandag in Brussel het startschot voor permanente structurele samenwerking (PESCO) tussen groepen lidstaten. Zeker twintig landen doen mee. Die kunnen dan intekenen op projecten. Er liggen meer dan veertig voorstellen, maar sommige zijn nog niet uitgewerkt.
Nederland brengt het plan voor een militair Schengen in, waarvoor volgens defensieminister Ank Bijleveld zeer brede steun is. Volgens haar hoeft er aan de Nederlandse infrastructuur niet zoveel te gebeuren, maar liggen er vooral in de nieuwe lidstaten in Oost-Europa obstakels. Zij zei eerder dat het wegnemen daarvan essentieel is om een bedreigde bondgenoot snel te hulp te kunnen komen.
EU-buitenlandchef Federica Mogherini kondigde woensdag aan dat de EU over enkele dagen met „concrete plannen” komt om die hindernissen weg te werken. „Dit is een perfect voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen de EU en de NAVO.” Lidstaten en diplomaten van beide organisaties benadrukken keer op keer dat van dubbel werk geen sprake mag zijn.
Europees transportcommissaris Violeta Bulc presenteert vrijdag voorstellen om de militaire mobiliteit in de EU te verbeteren.