Koninklijke Ten Cate schrijft rode cijfers
Kunststof- en textielproducent Koninklijke Ten Cate is het afgelopen jaar in de rode cijfers gedoken. Maar de Almeloërs blijven optimistisch. „Het bloeden is gestopt. We verwachten herstel voor komend jaar”, aldus bestuursvoorzitter L. de Vries donderdag.
Een jaar eerder presenteerde het bedrijf nog fraaie cijfers: een winst van 24,2 miljoen euro. Het bedrijf boekte daarentegen vorig jaar een verlies van 5,7 miljoen euro. De omzet bleef in 2001 met 620 miljoen euro nagenoeg gelijk aan die van 2000.
Ten Cate kampt vooral met problemen bij de divisie technische componenten. Voor een reorganisatie trof de onderneming een voorziening van 23 miljoen euro. Door de malaise in de computerindustrie daalde de vraag naar transportrollers voor inkjetprinters. Bovendien werd de markt geconfronteerd met prijsdalingen tot circa 50 procent. Het tij kan hier echter snel keren. „De kleinste opleving op de pc-markt betekent ook direct een opleving van de printermarkt.” De lasermarkt lijdt minder onder de malaise.
Het bedrijf verplaatste productie naar lagelonenlanden (Mexico en Hongarije) en sloot vestigingen in dure landen als Nederland, Frankrijk, Zwitserland en de VS. Er zijn in totaal 312 banen geschrapt. In Hongarije en Mexico kwamen er weer 320 bij. Volgens Ten Cate is hier sprake van communicerende vaten. „Wat er hier afgaat, komt er daar weer bij.” Structureel leveren de maatregelen volgens bestuurder J. van Dijk een besparing op van jaarlijks 14 miljoen euro. Vanaf het einde van dit jaar telt de besparing volledig mee in de cijfers.
Ten Cate wil minder afhankelijk worden van vaste afnemer Hewlett Packard en ook rollers gaan verkopen voor de automatische postverwerking of voor geldautomaten. „We waren al met een reorganisatie hier begonnen, maar de markt haalde ons in. We zitten op de bodem. Nu komt de verbetering”, verzekerde De Vries. Inmiddels staat deze divisie even niet meer in de etalage, vorig jaar nog wel. „Eerst maken we het beter. Dit jaar is een jaar van herstel en willen we quitte spelen”, vult Van Dijk aan. Hij sluit niet uit dat Ten Cate binnen drie jaar af is van de technische componenten.
Tweederde van de omzet haalt het Twentse bedrijf uit technisch textiel, van bedrijfskleding tot kogelvrije panelen en kunstgras. Dat is een groeimarkt en blijft het ook, volgens het bedrijf. „De vooruitzichten zijn uitstekend.” De komende jaren is het kunstgras een melkkoe, zeker wanneer ook voetbalvelden ermee worden uitgerust. Er zijn goede contacten met de voetbalbonden Uefa en de FIFA, en binnen twee jaar verwacht De Vries in de Amsterdamse ArenA kunstgras te kunnen leggen.
Behalve Airbus heeft nu ook Boeing interesse in de kogelvrije panelen die Ten Cate kan leveren voor de beveiliging van cockpits in vliegtuigen. De aanslagen in de VS hebben deze belangstelling vleugels gegeven.
Voor 2002 verwacht Ten Cate een forse verbetering van de operationele winst. Aan voorspellingen voor de nettowinst waagt het bedrijf zich echter niet.