Rit op gewonnen fiets vergt veel van remblokjes, maar is wel „vet cool”
Hij stuurde een ansichtkaart van zijn woonplaats Herkingen op „om op te vallen”, niet wetend dat van de bijna 4000 deelnemers aan de RD-actie ”Win een Batavus-fiets” honderden op hetzelfde idee kwamen. Desalniettemin won de 4-jarige Menno Evers uit Herkingen. Maandag om vier uur kwam hij bij rijwielhandel Cor Melissant in Dirksland zijn Snake ophalen. Hoe de fiets reed? „Vet cool.”
De geur van rubber, gloednieuwe rijwielen in de showroom, een Impala hulpeloos in de lucht, tientallen stukken gereedschap aan de wand erachter. Cor Melissant is een echte fietsenzaak. In de winkel staan topmerken zoals Batavus en Gazelle, maar ook minder bekende. De aanbieding van de week betreft hometrainers: van 599 voor 499 euro. Maar daar gaat het nu allemaal niet om. Het wachten is op Menno Evers, de winnaar van de RD-actie ”Win een Batavus-fiets”.
Kwart voor vier komt hij binnen, samen met vader, moeder en twee zussen. Hij is blond en een beetje verlegen. Het eerste blijft, maar het tweede gaat al snel over. In eerste instantie noemt hij het stalen ros dat hij gewonnen heeft nog „leuk”, maar als hij er eenmaal dichtbij staat, raakt hij enthousiaster. „De kleuren van de band en het zadel vind ik heel mooi.”
Verende voorvork
De Batavus Snake ziet er inderdaad flitsend uit. De extra brede banden en het zadel zijn geel-zwart en het frame is blauw. Aan het stuur prijken twee handremmen -„net als bij mijn oude fiets”- en de voorvork eronder is voorzien van vering. „Waar is dat voor?” vraagt Menno’s moeder aan haar zoon. Die weet het niet zo snel, maar als ma uitlegt dat hij dan nog harder over de hobbels achter het huis kan, lijkt de voorziening hem erg handig. Zijn oude fiets heeft geen veren „en ook geen spatbord.”
Helaas moet het spatbord van de Snake er voorlopig nog even af, want anders kan het zadel niet laag genoeg. Op de allerlaagste stand kan Menno maar net met zijn voeten bij de grond. Pa Evers: „De Snake die Batavus in het kader van de wedstrijd ter beschikking had gesteld, was nog groter. Dus hebben we in overleg voor dit model gekozen. Het geld dat overbleef konden we goed gebruiken voor een nieuwe fiets voor dochter Rosalie, die we nu ook bij Cor Melissant ophalen.”
Als het spatbord eenmaal gedemonteerd is, kan Menno eindelijk zijn Snake uitproberen. Het opstappen blijkt lastig vanwege het toch nog wat hoge zadel. Zwalkend legt de jongste Evers de eerste meters af. Maar dan gaat het beter, stabieler en vooral sneller. Steeds harder gaat de winnaar. Z’n fiets lijkt -ondanks de naam- op een wegflitsende wesp. De verlegenheid is nu helemaal over. Slippend stopt Menno een minuutje later voor z’n vader. „Hoe rijdt-ie?” „Vet cool. Beter dan mijn oude fiets.”
Bas Hagoort van de fietsenzaak feliciteert het gezin met de prijs. Volgens hem is de Batavus Snake „een ideaal model” voor een jongen van een jaar of vier. „Hij is stoer, robuust, heeft leuke kleuren en beschikt over degelijke banden en een comfortabele vering. Het is geweldig voor een kid zo’n fiets te kunnen kiezen. De meeste kinderen krijgen geen Snake omdat ouders een prijskaartje van zo’n 400 euro te fors vinden.”
Remblokjes
Pa Evers is uiteraard blij voor zijn zoon, maar waarschuwt dat het bezit van een fiets wel verplichtingen met zich meebrengt. „Je moet hem regelmatig poetsen.” Volgens Hagoort is dat niet echt nodig. „Tenminste, niet als je er roestvorming mee probeert te voorkomen want het frame is van aluminium. Het enige wat af en toe moet gebeuren, als ik de rijstijl van Menno zo eens bekijk, is de remblokjes vervangen.” De winnaar zelf heeft maar weinig aandacht voor de grotemensengesprekken. Het enige wat hij wil is naar huis om zijn Snake uit te proberen. En naar school, om de fiets aan al zijn vrienden te laten zien.