Politiek

Kleine stoelendans in Tweede Kamer

Het aantreden vorige week van het nieuwe kabinet-Rutte luidt een kleine stoelendans in de Tweede Kamer in. Twaalf Kamerleden van de coalitiepartijen zijn bewindspersoon geworden; in hun plaats worden dinsdagmiddag evenveel opvolgers beëdigd: zes VVD’ers (Laan-Geselschap, Tielen, Veldman, Heerema, Van Haga en De Lange), twee CDA’ers (Slootweg en Geluk-Poortvliet), drie D66’ers (Den Boer, Sienot en Sneller) en één CU’er (Van der Graaf). Deze krant sprak twee van hen.

Kees de Groot en Jan Dirk van Scheyen
31 October 2017 12:13Gewijzigd op 16 November 2020 11:49
CDA-Kamerlid Geluk. beeld CDA
CDA-Kamerlid Geluk. beeld CDA

„Ouderen kunnen juist steeds méér”

De in Kapelle geboren Lenny Geluk (74) uit Zeist wordt geïnstalleerd als Tweede Kamerlid voor het CDA. Zij bezet een van de zetels die vrijkwamen door de benoeming van CDA-Kamerleden in het nieuwe kabinet. Geluk behoort tot de drie oudste leden van de Kamer.

Gaat u zich in Den Haag specifiek inzetten voor de ouderen?

„Ik weet nog niet welke portefeuille ik krijg. Dat wordt bekend na onze fractievergadering. Maar ik hoop natuurlijk dat ik een voorbeeld kan zijn voor ouderen en dat ik deze groep een stem kan geven. We worden allemaal steeds ouder en kunnen tot op steeds hogere leeftijd nog heel veel. Eigenlijk is 3 oudere Kamerleden op 150 dan best weinig. Ouderen moeten meer kunnen participeren in alle lagen van de samenleving, en vooral op de arbeidsmarkt. Het is een vooroordeel dat ze niet meer mee zouden kunnen.”

Wat vindt u van het regeerakkoord?

„Ik heb het natuurlijk gespeld en ik concludeer dat het op zich al een hele prestatie was van deze vier partijen om op één lijn te komen. De plannen voorzien in een hervorming van het belastingstelsel en verkleining van de verschillen in fiscale behandeling. De tarieven in de inkomstenbelasting gaan behoorlijk veranderen en grotendeels omlaag. Ook gaat een aantal belastingkortingen omhoog. Per saldo levert dit voor de meeste werknemers een hoger netto-inkomen op. Meer werken, of gaan werken, wordt beloond.”

Mogen de regels rond vrijwillige levensbeëindiging in deze kabinetsperiode nog ruimer worden?

„Het CDA heeft het manifest ”Waardig ouder worden” medeondertekend. We moeten ons als samenleving vooral richten op het verminderen van de menselijke eenzaamheid.

De mens vindt bevestiging in zijn medemens. Juist doordat mensen hun medemens niet bereiken, ontstaat eenzaamheid. Dat is een groot maatschappelijk probleem. De vraag of je de mogelijkheden van de euthanasiewetgeving wel of niet moet verruimen, is niet een-twee-drie te beantwoorden.

Ik ben gelovig en ik ga elke zondag naar de kerk. Maar binnen de christendemocratie is er ruimte voor veel standpunten. Zelf denk ik dat je de mensen moet opzoeken, met hen in contact moet komen om zo die onderlinge verbinding tot stand te brengen. Dat is het geheim.”

„In Den Haag zit je dichter op het vuur”

De ChristenUniefractie verwelkomde Stieneke van der Graaf (33). Het kersverse Kamerlid volgt Carola Schouten op, die minister is geworden. „Ik wil mezelf kunnen blijven in deze jachtige omgeving. Die uitdaging ga ik aan.”

De in Zwartsluis geboren en getogen juriste is een ervaren politica: de afgelopen tien jaar zat ze in de Provinciale Staten van Groningen, sinds 2013 als fractievoorzitter. Van der Graaf –gehuwd en lid van de vrijgemaakt gereformeerde Refajahkerk in Groningen-Zuid– weet wat het is om deel uit te maken van een coalitiefractie: de CU regeert mee in Groningen.

Er gaat niets boven Groningen. Waarom wilde u toch de Kamer in?

„Als Statenlid loop je ertegen aan dat je niet overal over gaat. Veel dossiers waarmee ik me bezig hield, zoals werkgelegenheid, gaswinning, onderwijs en zorg, hebben ook een landelijke component. In Den Haag zit je dichter op het vuur; daar ligt veelal de beslissingsbevoegdheid.”

U stond zesde op de kieslijst, maar viel bij de verkiezingen in maart nog nipt buiten de boot. Hoe voelt het om alsnog Kamerlid te worden?

„De afgelopen maanden waren best spannend. Ik heb een oefening in geduld gehad. Sterk heb ik mijn afhankelijkheid van God ingeleefd. Ik was me er zeer van bewust dat deze uitkomst niet op voorhand vaststond. Dat ik het niet in eigen hand had, gaf me tegelijk ook rust. Ik ben dankbaar dat ik Kamerlid mag worden. Dat is een voorrecht. En een grote verantwoordelijkheid.”

Wat verwacht u van het Kamerlidmaatschap?

„Recht doen waar onrecht plaatsvindt. Dat motiveert mij om in Den Haag aan de slag te gaan. Ik wil er het geluid van de regio versterken. Als volksvertegenwoordiger in Groningen zocht ik vaak mensen op. Dat probeer ik straks te blijven doen; ik wil mezelf niet opsluiten op het Binnenhof.

En ik vind het ook heel erg belangrijk om mezelf te kunnen blijven in de jachtige Haagse omgeving. Die uitdaging ga ik aan.”

Staat u helemaal achter het regeerakkoord, of zou de coalitie haar krappe meerderheid kunnen verliezen door een tegenstem van u?

„Trots ben ik op het resultaat dat de CU-onderhandelaars hebben bereikt. In het regeerakkoord zie ik veel van onze inzet terug. Ik ga daar heel graag mee aan de slag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer