Legioen spreeuwen landt op Noordzeekotter
De bemanning van de Helderse Noordzeekotter HD 36 Volharding keek dinsdagmorgen in alle vroegte verwonderd op toen een legioen spreeuwen op de gieken, het dek en de tuigage neerstreek. Duizenden vogels zochten een tijdelijk rustplekje boven een woelige zee.
„We waren in de buurt van de Doggersbank bezig met een trek (de netten stonden uit, red.) toen we allemaal gepiep hoorden”, vertelt schipper Rick Zijlstra (50), die samen met zijn neef Erik (43) eigenaar is van de kotter. „Toen we de lichten aandeden bleek de hele kotter vol spreeuwen te zitten. Ze zaten werkelijk overal. Later, tijdens het halen, zaten er nog veel meer. Pas toen het licht werd gingen ze er weer vandoor.”
De HD 36 voer op volle zee, zo’n 140 zeemijl (260 kilometer) ten noordwesten van Den Helder. De kotter was woensdag uit de haven vertrokken en hoopt vrijdag de vangst aan land te brengen en te verkopen via de Helderse visafslag. „We zeiden al tegen elkaar: als we net zoveel scholletjes vangen als spreeuwen, hebben we een hele goede visreis”, lacht Zijlstra.
Volgens kenners is het in deze tijd van het jaar, nu veel vogels aan het trekken zijn, niet zo bijzonder dat een vlucht spreeuwen een landing op een schip maakt. Maar indrukwekkend blijft het wel. Zijlstra: „Het gebeurt elke herfst wel een paar keer dat er wat vogels op de kotter komen uitrusten. Maar dit was uniek, ik heb dit nog nooit meegemaakt.”
De HD 36 vist met de zogeheten twinrigtechniek op schol. Hierbij wordt tegelijkertijd met twee trawlnetten naast elkaar gevist achter het schip. De netten worden door middel van drie vislijnen voortgesleept. De twee buitenste vislijnen eindigen bij een scheerbord. De middelste lijn eindigt bij het centrumgewicht, een soort grote kegel. Het scheerbord en het centrumgewicht slepen over de grond en zorgen voor stofwolken die de vis –die op de bodem leeft– doen opschrikken zodat die in de netten terechtkomt.