Afvalsymbolen, graag
Afval scheiden heeft iets verslavends. Maar het zou wel fijn zijn als je in één oogopslag kunt zien of een bakje wel of niet bij het plastic afval thuishoort.
Recent was er weer enige commotie over nut en noodzaak van het gescheiden inzamelen van afval. De zakken en bakken met melkpakken en colablikjes die we met elkaar trouw apart houden blijken soms zo wisselend van samenstelling dat partijen alsnog worden verbrand of dat er hoogstens nieuw materiaal van matige kwaliteit van kan worden gemaakt.
Dergelijke berichten zijn niet bepaald bemoedigend voor enthousiaste afvalscheiders. Die meenden juist goed bezig te zijn door zo veel mogelijk verpakkingen uit elkaar te plukken en apart te houden.
Het zou helpen als alle fabrikanten op hun producten zetten wat we er na gebruik mee aan moeten. En dat bij voorkeur op een eenduidige, voor leken begrijpelijke manier.
Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn? Denk aan de symbolen van de Weggooiwijzer van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, zoals die bijvoorbeeld op een doosje diepvrieszakken van een huismerk staan. Het doosje hoort bij het oud papier, de zakjes bij het plastic afval en de sluitclips bij het restafval. Dat is duidelijke taal.
Maar waarom staat er dan op een doosje met boterhamzakjes van hetzelfde huismerk alleen dat de verpakking bij het oud papier hoort? Wat te doen met de zakjes? Er staat wel een driehoekig pijltjessymbool op de verpakking die volgens informatie van recyclemanager.nl aangeeft van welk soort plastic de zakjes gemaakt zijn. Maar daar heb je, terwijl je tussen de bedrijven door even wat afval aan het sorteren bent, weinig aan.
Sommige symbolen betekenen ook helemaal niets, in ieder geval niet voor de dagelijkse praktijk. De zogenaamde Grüne Punkt –twee om elkaar heen draaiende groene pijlen– zegt niets over recycling. Het is een Duits symbool dat aangeeft dat de fa- brikant heeft betaald voor de verwerking van het afval.
Het staat bijvoorbeeld op een doos met toastjes, waarin minstens drie soort verpakkingsmateriaal: een soort kunststof met een glimmende metalige laag, een laagje ribbel karton en kunststof zakjes waarin de crackers luchtdicht verpakt zitten. Wat hiermee na gebruik te doen? Dat is dus een beetje een gok. De zakjes toch maar bij het PMD-afval, het karton bij het oud papier en de glimmende buitenkant in de grijze bak.