Hospitainer bouwt mobiele ziekenhuizen voor gebieden in nood
Ze staan inmiddels in tal van landen, in diverse delen in de wereld, veelal in gebieden die getroffen zijn door een ramp of waar sprake is van een oorlogssituatie. Hospitainer in Apeldoorn maakt mobiele ziekenhuizen, containers met daarin alle benodigde apparatuur voor bepaalde medische behandelingen. Oprichter en CEO Rolof Mulder (57) geeft met het bedrijf invulling aan zijn levensideaal.
In een loods aan de Vlijtseweg treffen we witgeverfde containers aan, zo’n 25. Ze zijn voorzien van onder meer elektra, airco en installaties voor water- en luchtzuivering. Komt er een bestelling binnen, dan moet alleen nog de medische inventaris worden aangebracht: bedden, soms een operatietafel of een röntgentoestel en medicijnen. Daarna volgt het transport, vaak per schip, en de oplevering. Mulder: „Het werkt als legoblokken, meerdere containers kunnen aan elkaar geschakeld worden tot een groter geheel.” Recent is de honderdste container geplaatst.
Mulder verbleef in 2008 –destijds bouwde hij containers met ict-apparatuur– in Ghana. Daar was met 15 miljoen dollar aan ontwikkelingsgeld een ziekenhuisje neergezet. „Ik dacht: voor dat bedrag kan ik er wel vijftig tot honderd leveren.” Hij gooide het roer om. Hij stopte al zijn geld, zo vertelt hij, in het ontwikkelen van een mobiele operatiekamer. „Ik ben opgeleid als verpleegkundige en vanuit mijn geloof wilde ik altijd al iets doen met gezondheidszorg en minderbedeelden. En ik houd ook wel van techniek.” Mulder mocht de tuin van de overbuurman in Apeldoorn als ‘werkplaats’ gebruiken.
In 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving. Artsen Zonder Grenzen belde of de organisatie het inmiddels voltooide operatiecomplex kon kopen voor de hulpverlening daar.
In de latere jaren kwamen er almaar meer opdrachten. „Er zijn nu eenmaal veel crises in de wereld en ze weten ons steeds beter te vinden.” Binnenkort verhuist de onderneming vanuit de huidige loods, waarin zij sinds 2010 zetelt, naar een pand in Vaassen; van 2500 naar 4200 vierkante meter vloeroppervlakte.
De Verenigde Naties bijvoorbeeld klopten aan voor medische faciliteiten in Darfur, waar oorlogsgeweld heerst, en in de Filipijnen, na een tyfoon daar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet drie laboratoria en een isolatiecentrum verschepen om in Sierre Leone en Liberia ebola te bestrijden. Via een consortium van onder andere Dorcas, Cordaid, Bijzonder Noden en lokale kerken zijn voorzieningen geïnstalleerd in steden in Syrië, waaronder Aleppo en Homs.
Hospitainer verkocht verder ziekenhuizen die op boten zijn gezet en die dienstdoen bij de opvang van vluchtelingen op de Middellandse Zee. Is de afgelopen weken Sint Maarten misschien in beeld geweest? Mulder: „We zijn wel benaderd, maar de medische infrastructuur bleek er goed te repareren en dus waren wij uiteindelijk niet nodig.”
Zeecontainers vormen de basis. De onderneming heeft vervolgens een schil van partners om zich heen, zzp’ers en bedrijven, zoals een metaalconstructiebedrijf en een fabrikant van generatoren, die meebouwen en die snel spullen kunnen leveren. „Veel werk besteden we uit, maar de assemblage gebeurt wel helemaal hier. We hebben een kernteam van tien werknemers. Komt er een order, dan treden wij op als coördinator en zijn hier soms wel veertig mensen bezig.”
Hospitainer richt zich op groei. „De nood is hoog in de wereld.” De directeur: „Ik hoop dit twintig jaar te doen en in die periode 1500 ziekenhuizen te bouwen.”
Hij streeft ook voortdurend naar nieuwe activiteiten en producten. In dat kader noemt hij voor de toekomst: het leasen van ziekenhuizen en het elders in de wereld aanleggen van voorraden, het bouwen van pontons die geschakeld kunnen worden voor een varend ziekenhuis, een speciale vrachtwagen voor het stabiliseren van gewonden en containers met kogelwerend materiaal.
Verder zoekt Mulder naar „sociale investeerders”, particulieren en bedrijven die over een deel van hun inleg een rendement willen behalen en wat betreft de rest „verhalen terugkrijgen over hoe met hun geld elders de nood is gelenigd. Een combinatie van commercieel en charitatief.
Mijn drijfveer is de roeping, de opdracht om te dienen in Gods Koninkrijk. Wij profileren ons niet als christelijk bedrijf, maar in gesprekken zijn we wel eerlijk over wat ons drijft. Ons doel is gezondheidszorg brengen daar waar dat economisch niet rendabel zou zijn.”
Hij vult aan: „Geld verdienen is nummer één en mensen helpen is nummer één. Dat moet in balans zijn. Focus je alleen op het tweede, dan red je het niet. Wij maken winst, wij zijn financieel gezond en daardoor kunnen we iets betekenen in gebieden waar zorg tekortschiet of ontbreekt.”
digibron.nl/dezaak
Bedrijfsgegevens
Naam: Hospitainer
Product: mobiele ziekenhuizen op basis van containers
Sinds: 2010
Aantal werknemers: 10