Waterballonnen gooien op straat
Nee, hij weet niet waarom de Nationale Straatspeeldag wordt georganiseerd. De 10-jarige Marcel Nap van de Barneveldse Koningin Julianaschool haalt zijn schouders op. „Het is gewoon leuk. We hebben al een spel met waterballonnen gedaan en ook een evenwichtsspel.”
De Iepenhof, een doodlopende straat achter de Barneveldse school, was woensdag het domein van spelende kinderen, samen met nog zo’n 2000 straten verspreid over Nederland. Het doel: meer veiligheid voor kinderen op straat.
Verkeersorganisatie 3VO is de drijvende kracht achter de dag, die woensdag voor de vijftiende keer werd georganiseerd. „Maar we organiseren het niet”, zegt woordvoerster Debby Lieuw-On. „Wij kunnen de problemen in de buurten niet oplossen. Dat is aan de plaatselijke politiek. Daarom moeten wijken en scholen op lokaal niveau zich inzetten.”
Een buurtvereniging kan de straatspeeldag volgens Lieuw-On bijvoorbeeld gebruiken om een lijst van allerlei knelpunten op te stellen, de burgemeester uit te nodigen en de lijst te overhandigen. „Wij ondersteunen en stimuleren dat natuurlijk wel, maar het zijn de burgers die zich ervoor inzetten.”
Het aantal straten dat is afgesloten is al jaren tamelijk stabiel, zegt Lieuw-On. „Veel wijken doen jaar na jaar mee. Sommige stoppen, nieuwe initiatieven komen er weer bij.” Het aantal kinderen dat vandaag op straat actief is, schat de woordvoerster op een kwart miljoen.
Het is niet altijd een verkeersprobleem dat wijken beweegt tot deelname aan de straatspeeldag. In veel plaatsen is volgens 3VO geen fatsoenlijke mogelijkheid om buiten te spelen. Lieuw-On: „Dan is het heerlijk om een dag nergens op te hoeven letten. Ook voor de ouders is dat heerlijk. Vaak zijn die toch wel met de veiligheid van het speelterrein van hun kinderen bezig.” Op plaatsen waar wel verkeersproblemen zijn -zoals onveilige oversteekplaatsen of veel hardrijdende auto’s- zijn vandaag prikkers in de grond geplaatst. Op die prikkers staat kort aangegeven wat er, volgens de plaatselijke initiatiefnemers, mis is met de verkeersveiligheid.
Ook in Barneveld waren er plannen voor een prikkeractie, omdat een doorgaande weg langs de school nu niet bepaald het veiligst is. Maar de gemeente stak een stokje voor de plannen van de Julianaschool. „De gemeente wilde niet dat die weg afgesloten zou worden”, zegt leerkracht J. van Doorn, die de spelende kinderen in Barneveld vanmorgen in goede banen leidde. „Er wordt daar best hard gereden, ondanks een drempel. Maar de gemeente heeft aangegeven dat er op korte termijn niets aan de weg gedaan zal worden. Dan ben je aan het einde van je mogelijkheden.”
Volgens Lieuw-On van 3VO boeken de straatspeeldagen desondanks aantoonbare resultaten. Keiharde statistieken hierover houdt de organisatie niet bij, maar uit enquêtes onder initiatiefnemers bleek eerder dat de problemen in 30 procent van de gevallen zijn aangepakt. De gemeente liet in sommige gevallen drempels aanleggen of zorgde voor een wegversmalling. Ook de Barneveldse Julianaschool, die voor de vierde keer meedoet, boekte resultaat. Leerkracht Van Doorn: „Een fietspad langs de school is naar aanleiding van een eerdere straatspeeldag nu een voetpad geworden. Daar zijn we heel blij mee.”
Terwijl de kinderen van de Barneveldse school druk zijn met hun waterballonnen en zich voorbereiden op het knikkerkampioenschap dat vanmiddag werd gehouden, komt de 10-jarige Marcel naar de verslaggever toe rennen. „Ik weet nu wél waarom de straatspeeldag wordt georganiseerd”, zegt hij. „Omdat het dan op straat veiliger wordt voor de kinderen.” Zijn vriendje Ramon knikt heftig. „Aan de juffrouw gevraagd”, geeft hij toe. Maar de jongens blijven het eigenlijk een beetje onnodig vinden. „Het is helemaal niet onveilig. Ik hoor een auto altijd vanzelf aankomen.”