Politiek
Coalitie houdt weinig nieuws rond akkoord achter
Dat de onderhandelaars van de beoogde coalitie morgen het formatierecord verbreken, lijkt zo’n beetje het enige nieuws dat ze bij de dan verwachte presentatie van het regeerakkoord nog te melden hebben. De afgelopen dagen hield de stroom met nieuwtjes over dat akkoord volop aan. Een aanvullend overzicht.
Redactie politiek
VVD'er Rutte arriveert maandagmorgen op het Binnenhof. De onderhandelingen over het nieuwe kabinet zijn zo goed als afgerond. beeld ANP, Jerry Lampen
Regenboogakkoord
- Het kabinet lijkt van plan de punten uit het zogenoemde regenboogstembusakkoord over te nemen, dat eerder door VVD en D66 werd ondertekend. Zo moeten overheden waar mogelijk genderneutraal gaan werken. De geslachtsregistratie van mensen wordt beperkt tot de strikt noodzakelijke momenten, zoals bij de aanvraag van een paspoort.
- Artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling wordt aangevuld. Hierin komt te staan dat discriminatie wegens seksuele oriëntatie niet is toegestaan. Dat geldt ook voor discriminatie op grond van een handicap.
- In het regeerakkoord staan ook afspraken over meerouderschap, waardoor meer dan twee personen ouderschap en ouderlijk gezag over een kind kunnen krijgen. Dit wordt een zogeheten vrije kwestie. Het betekent dat CDA en CU niet voor het voorstel hoeven te stemmen, maar ook geen blokkades zullen opwerpen.
- In het buitenlandbeleid blijven de rechten van homo’s, lesbiennes en transgenders topprioriteit.
Rechtsstaat
<li>Bij wijze van proef mag er in een aantal gemeenten legaal wiet worden geteeld voor de verkoop.</li>
<li>Escortbureaus en pooiers zonder vergunning worden strafrechtelijk vervolgd.</li>
<li>De nieuwe coalitie trekt 3 miljoen euro uit voor uitstapprogramma’s voor prostituees.</li>
<li>Voor wijkagenten komt er 270 miljoen euro per jaar extra beschikbaar, voor de aanpak van cybercriminaliteit 60 miljoen.</li>
<li>Criminelen komen niet meer automatisch vervroegd vrij.</li>
<li>Jihadgangers die terugkeren naar Nederland moeten langer in voorarrest kunnen blijven.</li>
<li>Asielzoekers krijgen nog maar voor drie (was: vijf) jaar een verblijfsvergunning.</li>
Regelgeving
- Huiseigenaren met een afgeloste hypotheek moeten in de toekomst toch weer belasting betalen voor hun huis, boven op de onroerendezaakbelasting van de gemeente. Het kabinet wil hun vrijstelling, vastgelegd in de wet-Hillen, de komende twintig jaar stapsgewijs afschaffen.
- De dividendbelasting verdwijnt om het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken zich in Nederland te vestigen. Nederlandse bedrijven bespaart het vooral een hoop administratieve rompslomp.
- Het ontslagrecht wordt versoepeld, de ontslagvergoeding gaat iets omhoog. Werknemers hoeven een werknemer verder pas na drie jaar in vaste dienst te nemen. Nu is dat na twee jaar.
- Vaderschapsverlof wordt uitgebreid van twee naar vijf dagen. Tijdens dit verlof betaalt de werkgever het volledige loon door.
- De regels voor zzp’ers veranderen. In de wet wordt beter omschreven wat het betekent om in loondienst te zijn, zodat een zelfstandige niet tegen zijn zin voor een werknemer wordt aangezien. Verder kunnen opdrachtgevers die een zzp’er inhuren voortaan een onlinevragenlijst invullen waaruit ze kunnen opmaken hoe de Belastingdienst over zo’n overeenkomst zal oordelen.
- Het leenstelsel voor studenten blijft bestaan. Wel wordt het collegegeld voor het eerste studiejaar aan een hogeschool of universiteit gehalveerd. Studenten die een lerarenopleiding volgen, betalen ook het jaar erna de helft. De maatregelen gaan komend studiejaar in.
Restanten
- Het raadgevend referendum vervalt.
- De gekozen burgemeester komt een stap dichterbij. De wijze waarop die nu wordt benoemd, gaat uit de Grondwet.
- De toegang tot de schuldhulpverlening verbetert. Op die manier moet het aantal huishoudens met financiële problemen dalen. Schuldeisers mogen straks ook niet meer boete op boete stapelen.
- Er komt een einde aan de opeenstapeling van verschillende eigen bijdragen die mensen betalen voor hulp op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Er komt een vast tarief waarmee zaken zoals huishoudelijke hulp, dagbesteding en maaltijdservice worden afgedekt.
Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl