Cultuur & boeken

Moderne devotie stempelde reformatie Rhenen

Tien jaar lang diende ds. Willem Wirtzfeldius de gemeente in Rhenen zonder kerkenraad. De jaren na de Hervorming waren een zoektocht voor veel steden en kerken in de Nederlanden, zo ook in Rhenen.

6 October 2017 10:59Gewijzigd op 16 November 2020 11:38

De eerste predikant na de Reformatie vroeg pas in 1592 om twee ouderlingen en twee diakenen. Dat is nu 425 jaar geleden. Dit feit, in combinatie met de herdenking van 500 jaar Reformatie, vormde voor de protestantse gemeente Rhenen de aanleiding om een boekje uit te geven over de Cunerakerk, de Hervorming en de kerkhistorie van Rhenen.

Tot de Reformatie was de aflaathandel een belangrijke bron van inkomsten voor (de kerk in) Rhenen. Vooral de honderddagenaflaat van de uit de Moezelstreek afkomstige kardinaal Nicolaas van Cusa (1401-1464) was lucratief voor de geestelijken van de Cunerakerk, zo blijkt uit ”Reformatie in Rhenen”.

Het gedachtegoed van de moderne devotie had veel invloed op de zusters van het Agnietenconvent die in 1470 een klooster mochten bouwen vlak bij de Cunerakerk. De zusters waren voor hun tijd vooruitstrevend, concludeert ds. A. Juffer in zijn bijdrage aan het boek.

Niet iedereen was enthousiast over de nieuwe denkbeelden die vanuit Wittenberg ook Rhenen bereikten. Zo kreeg de priester Aernt van der Bock een onderzoek aan de broek omdat hij in het bezit was van een Duits boekje ”Vanden auden Adam”. De uitgave zou een teken van „Lutherie” zijn, aldus het rijk geïllustreerde boekje over de Rhenense kerkgeschiedenis waarin nog meer thema’s passeren.

Boekgegevens

Reformatie in Rhenen, Willem H. Strous (red.); uitg. protestantse gemeente Rhenen, Rhenen, 2017; ISBN 978 90 827017 0 8; 96 blz.; € 9,95 (via kerkelijk bureau).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer