Consument

Venkelgehaktballetjes met bonen van Karin Luiten

Stel: je hebt de venkelgehaktballetjes met witte bonen gemaakt maar je hebt nog flink wat rauwe spinazie over (en een bijna vol potje venkelzaad). Wat doe je daar mee? Karin Luiten helpt een handje door in dit kookboek steeds te verwijzen naar andere recepten in het boek. Maak bijvoorbeeld een salade van rauwe spinazie, gebakken pancetta, kerstomaatjes, pecannoten en vinaigrette. Of een smoothie met spinazie (1 grote hand), 1 hand boerenkool, 1 banaan, gemberrasp, sap van 2 appels en sap van 1 limoen.

Mariëlle Oussoren-Buys
27 September 2017 13:30Gewijzigd op 16 November 2020 11:34
Witte bonen met venkelballetjes. beeld Harold Pereira
Witte bonen met venkelballetjes. beeld Harold Pereira

Slim koken met Karin

Wanneer verschijnt je volgende boek? Die vraag kreeg Karin Luiten nogal eens te horen. Ze wilde wel een nieuw kookboek maken, maar dan een met een andere insteek. Dat werd ”Slim zónder pakjes&zakjes”, en het eigene van het boek zit ’m vooral in het woordje slim. Luiten wil haar fans in dit boek graag leren hoe je alles opmaakt wat je in huis hebt.

Groenten krijgen de hoofdrol in dit boek – de hoofdstukken draaien elk om een groente: van aardappel (ja, die ook) tot komkommer, sperziebonen en spitskool. Het repertoire varieert van snacks zoals papas rellenas (gefrituurde ballen aardappelpuree gevuld met gehakt en een eitje), rosbiefrolletjes met paprika’s, aspergekroketten en bonenspread tot –het grootste deel van het boek– complete gerechten zoals Turkse moussaka (hoofdstuk aubergine), kip-kerrie met bloemkool (hoofdstuk bloemkool) en Thaise garnalensoep met peultjes (hoofdstuk peultjes).

De nieuwste Luiten ziet er weer even fris uit als zijn voorgangers. Met veel wit op de pagina’s en sprekende receptfoto’s. Onder aan elk gerecht staan tips over gerechten die je kunt maken als je bepaalde ingrediënten over hebt (zie ”Spinazie over, wat nu?”). Heel handig zijn ook de kliekjespagina’s her en der in het boek. Na het recept voor ratatouille volgt een dubbele pagina met ideeën voor het verwerken van een kliekje: van zonnige groentesoep tot quiche mediterranee. De aanwijzingen hiervoor zijn soms summier (voor de soep: „kokend water erbij, pureren plus sliertje lekkere olijfolie”), en soms uitgebreid, maar altijd inspirerend.

Luiten moedigt mensen ook aan om niet meteen een recept over te slaan als één ingrediënt niet in huis is. Bij het recept voor –heerlijk met venkelzaad op smaak gebrachte– gehaktballetjes in een tomatensaus met witte bonen kun je bijvoorbeeld ook gerust bruine bonen gebruiken, zegt ze.

Alleen al die tips maakt dit boek de moeite waard, want er zijn heus genoeg mensen die dat uit zichzelf niet zouden aandurven.

Recept: Venkelgehaktballetjes

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 350 g half-om-halfgehakt (of lam)

  • 1 grote ui

  • 1 grote hand platte peterselie

  • 2 knoflooktenen

  • 1 afgestreken el venkelzaad, 1 volle tl gerookt paprikapoeder, snuf chilivlokken

  • 1 tl zout, peper

  • 1 klein ei

  • 1 verkruimeld beschuitje

Overig:

  • 2 blikken witte bonen (à netto 250 g)

  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)

  • 300 g panklare jonge spinazie

  • 1 handje platte peterselie

  • olijfolie

Bereiding

Hak de ui, knoflook en peterselie fijn en meng samen met de overige bal-ingrediënten door elkaar (supersnel: keukenmachine). Kneed wel nog even goed met de hand, dat zorgt ervoor dat de ballen niet uit elkaar vallen.

Rol er ongeveer 16 pingpongballetjes van. Verhit een scheut olijfolie in een grote braadpan of hapjespan en bak ze op hoog vuur in 2 tot 3 minuten rondom bruin.

Spoel de bonen af en laat uitlekken. Doe samen met de tomatenblokjes in de pan. Voeg gehakte peterselie, zout en peper toe. Laat met het deksel schuin op de pan 15 minuten sudderen. Schep halverwege voorzichtig een keertje om. Zet het vuur hoog en schep de spinazie er hand voor hand door. Het lijkt veel, maar heus, het slinkt razendsnel. Proef op zout en peper.

Gebruik de vriezer

Er kan meer in de vriezer dan je denkt, tipt Karin Luiten in ”Slim zónder pakjes en zakjes”: schijfjes citroen, gesplitste eiwitten, gebakken champignons, restjes taartdeeg alvast in vormpjes, stukjes superrijp fruit voor smoothies, gekookte pasta, geraspte kaas – al die dingen die anders „zinloos in de koelkast liggen te verpieteren.” Wat niet kan: een gekookt ei (wordt rubber), mayonaise (gaat schiften) en room (gaat ook schiften). Gebruik de vriezer niet alleen als parkeerplaats, maar eet hem ook regelmatig leeg.

Slim zónder pakjes & zakjes; Karin Luiten; uitg. Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2017; ISBN 978 90 468 2255 5; 249 blz.; € 24,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer