Mist rond Trumps contact met de Russen
Blijft het gerechtelijk onderzoek naar banden van Trumps campagneteam met de Russen een blok aan het presidentiële been of wordt het een molensteen om zijn hals waardoor Trump ten onder gaat? Dat moet de toekomst uitwijzen. Voor de Amerikaanse kiezer is de hele gang van zaken nu vooral een mistig spel.
De oude vraag van stadhouder Pilatus is nog steeds actueel: Wat is waarheid? Neem nu het bericht in The Washington Post van woensdag waarin werd gemeld dat speciaal aanklager Robert S. Mueller het Witte Huis heeft verzocht om gespreksverslagen en e-mailcorrespondentie te overhandigen. Wat klopt daarvan?
Volgens de krant is daarbij ook expliciet verzocht om de transcriptie van gesprekken die de president heeft gevoerd over het ontslag van FBI-directeur Comey. Die viel dit voorjaar bij Trump in ongenade omdat hij niet bereid was het onderzoek naar de omstreden veiligheidsadviseur Michael Flynn te stoppen.
Flynn raakte in opspraak omdat hij in november 2016 contacten had gehad met de Russische ambassadeur over de opheffing van aan dat land opgelegde economische sancties. Aangezien hij op dat moment nog niet officieel was aangesteld als nationaal veiligheidsadviseur, overtrad hij de wet die elke burger in de VS verbiedt over staatszaken met het buitenland te onderhandelen.
Trump nam Flynn lange tijd in bescherming – totdat dit echt niet meer kon. Openbaar aanklager Mueller wil nu weten wat Trump precies heeft gezegd tegen Comey, om te kunnen bepalen of de president geprobeerd heeft het gerechtelijk onderzoek te frustreren. Als dat laatste waar is, heeft Trump écht een probleem.
Geen reactie
Opvallend is echter dat Trump op geen enkele wijze heeft gereageerd op het verzoek van Mueller. Terwijl bekend is dat hij anders nogal eens via Twitter een primaire reactie geeft. Dit kan drie dingen betekenen.
Het zou kunnen dat de recent aangetreden stafchef van het Witte Huis, John Kelley, een sterk matigende invloed op de president heeft. Bekend is dat deze voormalige topmilitair wars is van allerlei verbale uitspattingen van de president en inmiddels de teugels binnen het presidentiële apparaat stevig in handen heeft.
De beheerste reactie van de jurist van het Witte Huis, Ty Cobb, in The Washington Post wijst in die richting. Hij verklaarde dat de president en zijn staf loyaal meewerken aan het onderzoek.
Een tweede mogelijkheid is dat Trump zich zeker voelt van zijn zaak en zich geen zorgen maakt over de afloop van een onderzoek naar de correspondentie. Als dat zo is, dan is zwijgend afwachten vaak het beste.
Derde mogelijkheid is dat The Washington Post bewust stof doet opwaaien. Bekend is dat de krant niet veel van Trump moet hebben en met graagte nieuwe belastende berichten brengt. Daarmee is overigens niet gezegd dat alles wat de krant brengt fake-nieuws is, zoals Trump vaak beweert.
Voor de kiezer wordt het er door dit alles niet duidelijker op. Inderdaad, wat is waarheid? Er hangt een mist rond Washington, waardoor feit en fictie vaak heel moeilijk zijn te onderscheiden.
Zeker is dat Trump wel zorgen heeft. Keer op keer komen dingen aan het licht die te denken geven. Zoals het nieuws over de contacten van Trumps voormalige campagneleider, Paul Manafort. Hij bood vorig jaar zomer een Russische miljardair aan dat hij hem op de hoogte zou houden over de stand van zaken rond de presidentsverkiezingen. Volgens The Washington Post gebeurde dat nog geen twee weken voordat Trump de Republikeinse kandidaat zou worden.
Privébriefing
De krant baseert zich op anonieme bronnen. Ex-campagnechef Paul Manafort bood per e-mail aan om Oleg Deripaska, een aluminiummagnaat, over de verkiezingen op de hoogte te houden.
„Als hij behoefte heeft aan privébriefings, kunnen wij dat faciliteren”, schreef hij op 7 juli aan een tussenpersoon. Deripaska heeft nauwe banden met het Kremlin en had eerder zaken gedaan met Manafort. Volgens The Washington Post is er geen bewijs dat er daadwerkelijk een ontmoeting heeft plaatsgehad. Ook niet of het aanbod wel bij de Russische zakenman is aangekomen. Neemt niet weg dat er opnieuw ruis is over banden van het Trumpteam met de Russen.
Waarbij tot overmaat van ramp Manafort ook nog de campagneserver van Trump gebruikte om te mailen met zijn Russische contacten. Daarmee trok hij de aandacht. Naar nu blijkt heeft de FBI hem ook in die tijd enkele malen afgeluisterd als hij het nummer van zijn Oost-Europese vrienden intoetste.
Trump, zijn team en Manafort hebben lang ontkend dat er contacten met de Russen waren. Dat lijkt steeds lastiger te worden, zeker nu het kantoor van speciaal aanklager Manafort inmiddels heeft laten weten dat hij in staat van beschuldiging zal worden gesteld. Voor Manafort vervelend, voor Trump minstens zo vervelend.