Parachutisten openen herdenking D–Day
Zeshonderd parachutisten, voornamelijk Amerikanen, hebben zaterdag met een sprong bij de Normandische plaats Sainte–Mère–Eglise het begin van de herdenking van D–Day gemarkeerd, de invasie van Normanië op 6 juni 1944.
In de nacht van 5 op 6 juni 1944 landden ongeveer 15.000 parachutisten in het gebied, aan het begin van de operatie ’Overlord’. De invasie luidde het begin in van het einde van de nazi–overheersing van Europa. In de vroege ochtend van 6 juni begon vanuit de zee de invasie van Normandië. Meer dan 156.000 mannen arriveerden die dag op de stranden aan de noordkust van Normandië, van wie diezelfde dag 3000 sneuvelden. Meer dan 7000 vaartuigen en 10.000 vliegtuigen werden voor dit doel ingezet.
De Franse regering heeft voor de herdenking ruim 30.000 militairen en politiemannen ingezet die de veiligheid moeten waarborgen van de talrijke hoogwaardigheidsbekleders die zondag aanwezig zijn bij de herdenking, onder wie de Amerikaanse president Bush, de Duitse bondskanselier Schröder en koningin Beatrix.
Voor de herdenking van zondag wordt een miljoen bezoekers verwacht. De veiligheidsmaatregelen zijn omvangrijk. De hulpdiensten houden rekening met het ergst voorstelbare. Zo zijn zij voorbereid op een terroristische aanslag met een kernwapen of chemische middelen. De hulpverleningscentrale in Caen is in staat meer dan 3000 mensen op te roepen in het geval van een terreuraanslag, zoals die op 11 maart in Madrid.
In Parijs golden zaterdag ook verscherpte veiligheidsmaatregelen in verband met de aankomst van Bush. Hij werd ontvangen door president Chirac op het Elysée, alvorens af te reizen naar Normandië.
In het plaatsje Pont–Audemer in Normandië werden zaterdag de laatste voorbereidingen getroffen voor de Frans–Nederlandse herdenking waarbij zondag koningin Beatrix en premier Balkenende aanwezig zijn. Pont–Audemer werd eind augustus 1944 bevrijd door de Prinses–Irenebrigade. Zondagmorgen wordt Beatrix op het stadhuis ontvangen door de Franse premier Raffarin en zijn vrouw.
De politie is overal aanwezig en voert controles uit. Het centrum van de stad wordt afgesloten voor verkeer. De meeste winkels, normaal op zondagochtend geopend, blijven dicht wegens het koninklijk bezoek.
Tien jaar geleden was de koningin ook in Pont–Audemer. Ditmaal blijft zij er maar een klein uur. Daarna gaat zij naar Caen, waar president Chirac haar en de regeringsleiders en staatshoofden uit 22 landen een lunch aanbiedt. Daarna gaan de hoge gasten in de middag naar Arromanches aan de kust voor een plechtige gezamenlijke herdenking.