Kerk & religie

Christelijk geloof is zo gek nog niet

Een boek over apologetiek dat wordt aanbevolen door bekende schrijvers als Alister McGrath en Tim Keller. Dat wekt natuurlijk meteen hoge verwachtingen.

Prof. dr. M. J. de Vries
18 September 2017 15:10Gewijzigd op 16 November 2020 11:30
Dawkins. beeld PARATY
Dawkins. beeld PARATY

De auteur, Justin Brierley, heeft bij Premier Christian Radio, een Engelse christelijke omroep, een eigen programma met dezelfde titel als het boek: ”Unbelievable”. Via internet zijn de uitzendingen ook in Nederland te beluisteren. Het principe van het radioprogramma is dat steeds een christen en een atheïst met elkaar discussiëren over de vraag of het rationeel aanvaardbaar is om in God te geloven. Brierley treedt op als gespreksleider.

Dawkins

In hoofdstuk 1 van het boek beschrijft Brierley hoe het programma gaandeweg steeds bekendere namen wist aan te trekken, totdat uiteindelijk zelfs Richard Dawkins genoteerd kon worden. Vanwege zijn bekendheid wijdt Brierley een apart hoofdstuk aan het gesprek met Dawkins, die dan ook een „zachtere” kant blijkt te hebben. De grote overwinning van Brierley, zoals hij dat zelf ervoer, is dat hij Dawkins zo ver wist te krijgen dat hij erkende dat zijn eigen moraal eigenlijk niet meer is dan toevallig. Immers, alles wat uit het blinde proces van evolutie voortkomt, kan niet claimen waar of goed te zijn.

Eigenlijk passeren in het boek van Brierley alle bekende argumenten tegen het bestaan van God, met hun weerleggingen vanuit de apologetiek. Maar het aardige van het boek is dat ze steeds beschreven worden op basis van de gesprekken in het radioprogramma. Daardoor passeren allerlei bekende en onbekende namen de revue en worden niet alleen de standpunten belicht, maar ook de personen die er achter staan.

In dit boek is Brierley’s eigen standpunt helder: na tien jaar de argumenten van atheïsten gehoord en verwekt te hebben, ziet hij voor zichzelf nog steeds voluit aanleiding om in God te geloven. Het boek is ook een soort persoonlijke verantwoording tegenover iedereen voor wie hij zich tijdens de gesprekken op de vlakte gehouden heeft. Hij beschrijft in het eerste hoofdstuk ook eerlijk de risico’s daarvan. Hij heeft enerzijds atheïsten tot bekering zien komen, maar ook christenen hun geloof zien verliezen door de soms erg sterke argumenten van atheïsten.

Relatie

In het laatste hoofdstuk komt hij er ook voor uit dat apologetiek duidelijk haar beperkingen heeft. Iemand zal niet zo snel tot geloof komen louter op basis van argumenten voor het bestaan van God. Geloof is iets relationeels. God gaat een relatie aan met mensen en dat verandert hun leven. Toch kunnen er soms oneigenlijke drempels geslecht worden door nuchter te laten zien dat geloven in God helemaal niet betekent dat je je verstand tot zwijgen moet brengen.

In diverse hoofdstukken is dat ook de strategie van Brierley: laten zien dat het bestaan van geloof gewoon de eenvoudigste verklaring is voor allerlei verschijnselen. Als iets zo goed in elkaar zit dat het ontworpen lijkt, dan is de eenvoudigste verklaring toch dat het inderdaad ontworpen is? Als ieder mens diep vanbinnen gelooft dat we er niet zomaar zijn, maar dat er een bedoeling met ons leven is, dan is de eenvoudigste verklaring toch dat er inderdaad Iemand is, Die een bedoeling met ons leven heeft? Hoezo „ongelooflijk”? Het christelijk geloof is helemaal zo gek nog niet.

Unbelievable? Why after ten years of talking with atheists, I am still a Christian, Justin Brierley; uitg. Society for Promoting Christian Knowledge, Londen, 2017; ISBN 9780281077984; 218 blz. $ 9,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer