Koopkracht groeit met gemiddeld 0,6 procent
De koopkracht neemt volgend jaar toe met gemiddeld 0,6 procent. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. De krant beschikt al over de miljoenennota, die dinsdag op Prinsjesdag officieel wordt gepubliceerd. Bronnen bevestigen de cijfers van de krant.
Om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden erop achteruitgaan wordt 425 miljoen euro uitgetrokken. Uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,3 procent op vooruit, gepensioneerden 0,6 procent en werkenden 0,7 procent. De werkloosheid daalt naar 390.000.
De economie groeit met 2,5 procent. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) gaan de investeringen volgend jaar iets minder hard, waardoor de economische groei iets minder is, schrijft hij in het voorwoord bij de miljoenennota. Het begrotingsoverschot komt uit op 0,8 procent.
Verscheidene zaken waren al uitgelekt. Zo krijgt de Belastingdienst 75 miljoen euro extra om de problemen bij de organisatie het hoofd te bieden. Verder komt er extra geld voor de bestrijding van cybercrime (25 miljoen) en extra geld voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (ook 25 miljoen).
Al eerder was ook bekend geworden dat er extra geld naar de verpleeghuizen gaat. Daarbovenop wordt volgend jaar nog eens 130 miljoen euro uitgetrokken. Dat bedrag is voor de komende vier jaar bestemd om extra personeel aan te trekken.
Op Prinsjesdag wordt geen nieuw beleid gepresenteerd. Dat komt omdat het kabinet van VVD en PvdA demissionair is. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een nieuw kabinet. Als zij een akkoord bereiken, zal de begroting van volgend jaar nog worden aangepast.
„De miljoenennota is van het demissionaire kabinet en het nieuwe kabinet zal een heleboel wijzigen”, kondigde CDA-leider Sybrand Buma al aan vrijdag na het formatieoverleg.