Groente uit de vergeethoek
Met courgettes in de tuin is het hollen of stilstaan. De planten doen weinig als het weer ze niet zint: te droog of te nat of te koud. Anderzijds kan een vruchtje ter grootte van een pink onder gunstige omstandigheden in een paar dagen uitgroeien tot –met enige overdrijving gesproken– zeppelinformaat. Iedereen die weleens een courgetteplant in z’n tuin heeft gehad zal het verschijnsel wel herkennen.
Nu zijn die joekels best spectaculair om te zien. Maar voor de smaak en de structuur kun je ze beter oogsten als ze kleiner zijn. Bij zomers weer is het dus raadzaam om de vinger aan de pols te houden en elke dag even bij de courgetteplanten te gaan kijken.
Maar eerlijk gezegd zijn we ze de afgelopen periode een beetje uit het oog verloren. Het lijkt wel herfst – de regen klettert geregeld tegen het raam en warm is het ook niet meer. Zoals gezegd voelen courgetteplanten zich daar over het algemeen niet zo senang bij. Dus belanden ze daardoor misschien onbewust in je hoofd in de vergeethoek.
Al kan het ook zijn dat dit te maken heeft met de courgettemoeheid die zo aan het eind van de zomer op een gegeven moment optreedt. Je at ze al tot vervelens toe: in de ratatouille, gepureerd door de soep, door de pasta en de lasagne en gegrild als voorafje. Wat moet je er nu weer eens van maken?
Van dat soort overwegingen trekken de planten in de tuin zich niets aan. Bij een inspectierondje blijkt dat het courgetteseizoen bepaald nog niet voorbij is. Bij de ene plant is een aantal groene vruchten dringend aan consumptie toe. De gele courgettes zijn nog wat kleiner, maar misschien is het wel zo handig om die ook maar gelijk te oogsten. En zo ligt de tuintafel opeens vol courgettes. Te veel om op korte termijn op te eten. Genoeg om een paar potten met zoetzuur te maken.
Courgettes in zoetzuur
Ingrediënten (voor circa drie potten van 0,8 liter of vier potten van 0,5 liter)
1,5 kilo courgette (zonder zaadlijsten) -
2 uien
2 paprika’s
750 ml natuurazijn
400 g suiker
1 flinke el grove mosterd
2 tenen knoflook
laurierbladen (optioneel)
zout
versgemalen peper
afsluitbare glazen potten, bijvoorbeeld jampotten of weckflessen
Bereiding
Was de courgettes, snijd ze in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten eruit. Dat gaat handig met een lepel. Snijd de courgettes in blokjes of schijfjes. Pel de uien. Snijd ze in blokjes. Was de paprika’s. Verwijder de zaadlijsten. Snijd de paprika’s in blokjes. Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakjes. Doe alle groente in een grote kom of pan, bestrooi met twee eetlepels zout en schep alles om. Laat de blokjes zo een halfuur staan. Het zout onttrekt vocht aan de groente, die hierdoor steviger wordt. Spoel de blokjes daarna goed af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Kook de jampotten of weckpotten, deksels en eventuele afsluitringen een paar minuten uit in een pan.
Breng in een grote pan de azijn, de suiker en de mosterd aan de kook. Voeg daarna de groente, een halve theelepel zout en peper naar smaak en eventueel een paar laurierbladen toe. Laat alles tien minuten koken. Schep de groente daarna zo snel mogelijk in de uitgekookte potten. Vul de potten tot net onder de rand met het hete kookvocht. Sluit de potten af en zet ze op de kop.