Economie

Kipster ‘nieuw begin’ voor eierproductie

Hoe zou een kippenboerderij eruitzien als we helemaal opnieuw konden beginnen? Die vraag stelden de ondernemers achter een nieuwe kippenboerderij in Venray zich en het resultaat is Kipster. Op die boerderij hebben kippen de ruimte om rond te lopen, binnen en buiten. Maar er zijn wel de voordelen van de grote schaal. Verder zullen alle eieren en al het kippenvlees lokaal op de markt komen.

ANP
13 September 2017 10:03Gewijzigd op 16 November 2020 11:27Leestijd 2 minuten

Dat de initiatiefnemers veel oog voor detail hebben gehad, blijkt wel uit de goedkeuring van de Dierenbescherming. En dat ondanks dat er minder ruimte is voor kippen dan op boerderijen die biologische eieren mogen leveren. Die meeste ruimte gebruiken de kippen toch niet en kun je beter benutten, weet mede-initiatiefnemer Ruud Zanders. „Kippen blijven namelijk graag dicht bij hun nachtverblijf om te kunnen schuilen.”

„Onze kippen hebben bomen en boomstronken, ook binnen. Want kippen zijn bosdieren”, weet Zanders, die ook lector Gezonde Pluimveehouderij is. „Bovendien blijkt uit onderzoek dat ze wel van zonlicht, maar niet van regen houden.” Bij de Kipster-boerderij is er binnen dus ook natuurlijk licht.

Kipster maakte al bekend van hanenvlees burgers te gaan produceren die door partner Lidl verkocht zullen worden. Ook de eieren komen vanaf eind oktober bij die supermarktketen in de schappen te liggen. Op termijn komen daar ook kipburgers bij. „De meeste kippen die uitgelegd zijn worden nu nog op de Afrikaanse markt gedumpt. Daarmee voorkomen we dat er in Afrika een eigen markt opgebouwd kan worden en het is zonde, want het is prima vlees.”

Al met al is de vernieuwende boerderij „aanzienlijk duurder” om te bouwen dan een traditionele kippenboerderij. „Maar we winnen geld terug omdat we onze eigen elektriciteit opwekken. En onze eieren zijn iets duurder.” Zanders heeft dan ook geen twijfel dat het concept werkt.

Vanuit de pluimveehouderij zijn er wisselende reacties op het nieuwe concept, weet Zanders. „Sommige mensen zijn heel enthousiast, andere zijn sceptisch.” Voor de initiatiefnemers is Kipster geslaagd als er binnen drie tot vijf jaar nog meer van de boerderijen in Nederland staan en er ook in het buitenland Kipsters zijn.

Vrijdag opent de eerste boerderij haar deuren, een week later komen de eerste kippen aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer