Binnenland

OM: meer sepots door andere manier van werken

Het Openbaar Ministerie (OM) erkent dat het aantal misdrijfzaken waarin de verdachte niet wordt vervolgd, is toegenomen. Dat komt omdat het OM de laatste jaren anders is gaan werken. Zo kiest de officier van justitie vaker voor „een aanpak op maat”, in samenwerking met jeugdhulp, reclassering en kinderbescherming, waardoor er geen strafzaak volgt. Ook verklaart het OM de stijging van het aantal sepots doordat de politie vanaf 2013 zaken zelf niet meer seponeert, maar alles doorstuurt naar het OM.

ANP
11 September 2017 02:05Gewijzigd op 16 November 2020 11:26

Het OM laat dat weten in reactie op cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten bracht. Daaruit blijkt dat vorig jaar in 20 procent van alle afgehandelde zaken een sepot volgde, een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. De aanklager kan ook seponeren, omdat er onvoldoende bewijs is om de zaak af te ronden of omdat er vanwege beperkte middelen keuzes moeten worden gemaakt, aldus het CBS. Het OM wijst erop dat het werk ingewikkelder en tijdrovender wordt door nieuwe vormen van misdaad zoals cybercrime en terrorisme.

Daarnaast seponeerde het OM 4 procent van de zaken voorwaardelijk, wat ook een verdubbeling is ten opzichte van 2007. Bij een voorwaardelijk sepot krijgt de verdachte bijvoorbeeld een contactverbod of de verplichting zich te laten behandelen of schade te vergoeden. Bij niet voldoen komt er alsnog vervolging.

In totaal nam het OM in 2016 in 203.000 zaken een beslissing, wat ruim een kwart minder is dan in 2007. In 4 procent van de gevallen werd een transactie aangeboden en 16 procent resulteerde in een strafbeschikking. In dat laatste geval doet de officier van justitie zonder tussenkomst van de rechter lichtere zaken met een sanctie af.

Het aantal geregistreerde misdrijven daalt al een aantal jaren. Het CBS wijst erop dat aantallen geen volledig beeld geven van de criminaliteit, omdat mensen bijvoorbeeld geen melding of aangifte doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer