Consument

Docenten Hoornbeeck bekijken op IFA de nieuwste snufjes

Een groep docenten van het Hoornbeeck College bezocht vorige week de IFA in Berlijn in het kader van het recent opgestarte practoraat Onderwijs Online, een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met vragen rond digitalisering van het onderwijs en mediawijsheid van jongeren.

Gijsbert Bouw en Jeroen van der Laan
9 September 2017 08:02Gewijzigd op 8 March 2021 14:14
beeld RD
beeld RD

De docenten bezochten de beurs om zich te verdiepen in de digitale wereld van morgen. „Technologiebedrijven communiceren er in luidruchtige oneliners hun beloften: ”Just for a better life”, ”Making your life smarter” of ”Tomorrow never waits”. Hun boodschap is duidelijk: met hun technologie zal het leven nog beter worden”, blikt Jeroen van der Laan, docent en practor nieuwe media aan het Hoornbeeck College, terug. „Tegelijk brengen zij de schaduwzijde ook nadrukkelijk in beeld. Zo is steeds meer denkwerk uitbesteed aan apparaten en zijn de digitale ervaringen steeds intenser.”

Veel trends op de beurs werken individualisering in de hand en gaan ten koste van onze privacy, analyseert Van der Laan. „We delen steeds meer van ons leven en geven deze informatie weg aan anderen. Dat gebeurt niet alleen via sociale media waarop je foto’s van jezelf plaatst, maar de maker van je smartphone weet ook hoeveel je beweegt en waar je je bevindt.”

Alleen offline leven zal steeds lastiger worden, denkt Van der Laan. „Prikkels en piepjes zijn prominent aanwezig. Docenten moeten de leerlingen juist meegeven dat rust, concentratie en echt offlinecontact meer bieden. Dat verdient ook een plek in de vakken.”

Voorzien van de nieuwste snufjes

In de auto, in de keuken, in de huiskamer, in de slaapkamer: overal dringt nieuwe elektronica door. Dat wordt alleen maar méér. Op de elektronicabeurs IFA in Berlijn werden deze week de nieuwste consumentenproducten, de bijzonderste gadgets en de laatste trends getoond. Hoe ziet je leven eruit als je het voorziet van de nieuwste snufjes?

Meedenkende voorruit

De voorruit van je Tesla deelt onderweg naar huis allerlei informatie met je met de software van ZTE. Aan je blikveld wordt een laag met informatie toegevoegd: artificial intelligence. Daarop kun je de navigatie zien, maar ook een waarschuwing voor gevaarlijke situaties. Onderweg regel je dat de oven thuis aangaat, waarin je al een gerecht had klaargezet, zodat je straks meteen kunt eten. Ook krijg je de vraag of de postbode het pakketje mag bezorgen bij de buren. Via de wifibel geef je hiervoor toestemming, nadat je het gezicht van de postbode herkend hebt.

Slimme koelkast

Net voordat je het gerecht uit de oven wilt halen, pak je wat drinken uit de koelkast van de Zuid-Koreaanse maker LG. Het scherm aan de voorzijde toont welke producten nog op voorraad zijn. Als de melkvoorraad opraakt, vult het slimme systeem in de koelkast het digitale boodschappenlijstje aan, waarna Albert Heijn aan de slag kan en de boodschappen bij je bezorgt voordat je überhaupt doorhad dat ze bijna op waren. Een kookboek is niet meer nodig. Op de tablet op de koelkast kun je duizenden recepten oproepen.

Schermloos entertainment

Terwijl je met het bord op schoot in de relaxfauteuil zit te eten, luister je graag naar een ontspannend muziekje. De tafel tegen de witte muur is tegelijk ook projector. Op de muur kun je boeken projecteren, muziekvideo’s en films bekijken. Deze kun je online uitkiezen en zo heb je de keuze uit miljoenen titels. Even geen zin in prikkels? Het apparaat kan ook een kunstcollectie op de muur toveren. In je huiskamer hangt dus geen groot beeldscherm meer aan de muur. Onder het eten krijg je ook de nieuwe vakantiebestemming door. Via virtual reality bekijk je alvast het hotel.

Huishoudelijke taken uitbesteden

Na het eten bestudeer je je gezondheid. Je slimme horloge, de Fitbit Ionic, houdt altijd de hartslag, verbrande calorieën en het slaapritme bij. Op de iPad wordt deze informatie ge- visualiseerd. Ondertussen constateer je tevreden dat de robotstofzuiger een extra rondje door de huiskamer maakt om de kruimels van de maaltijd op te zuigen. Toen je aan het werk was, had de dweilrobot de vloer al laten glimmen. Ineens zie je dat een duif zijn behoefte heeft gedaan op het achterraam. Je geeft de zeemrobot de opdracht om het glas weer kraakhelder te poetsen.

Gepersonaliseerd printen

Je moeder vroeg een paar dagen geleden om een nieuwe foto van jou. Je pakt je nieuwe telefoon en maakt een 3D-foto van jezelf. Deze stuur je naar de 3D-printer, die er een prachtig borstbeeldje van maakt. Dat kan bij je moeder mooi op de piano staan. Terwijl je naar boven loopt, zie je dat de schilderijen in huis alweer een paar dagen barokke werken tonen. Tijd voor iets nieuws. Met één druk op de knop worden er de komende dagen Picasso’s gepresenteerd. De schilderijen, met een mooi authentiek houten lijstje, zijn namelijk beeldschermpjes. Aan het eind van de dag ga je naar bed, waar de sensor die je slaapritme registreert al wacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer