Economie

Wall Street verliest door spanning en orkaan

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag op de eerste handelsdag na het lange weekend met verlies gesloten. De geopolitieke spanningen waren voelbaar en zetten de aandelenhandel onder druk. Veiligere beleggingen als staatsobligaties waren juist in trek. Verder maakten beleggers zich op voor orkaan Irma, die op Florida afstevent.

AFN
5 September 2017 22:14Gewijzigd op 16 November 2020 11:23

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent lager op 21.753,31 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 2457,85 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,9 procent naar 6375,57 punten.

United Technologies kondigde aan vliegtuigonderdelenmaker en defensietoeleverancier Rockwell Collins over te nemen voor 30 miljard dollar inclusief schuld. United Technologies daalde 5,7 procent, Rockwell steeg 0,3 procent. Andere bedrijven in de defensiesector liftten mee op het nieuws over de overname van Rockwell.

Heritage Insurance Holdings, Universal Insurance Holdings en United Insurance Holdings daalden 7 tot ruim 17 procent. De verzekeraars zijn in Florida actief, de staat waar Irma met de hoogste orkaankracht op af stevent. Cruise-aanbieders Royal Caribbean en Carnival stonden ook onder druk vanwege Irma, en leverden tot 4,2 procent in.

Belggers verwerkten ook uitspraken van Fed-gouverneur Lael Brainard. Die zei tijdens een toespraak dat de Amerikaanse koepel van centrale banken voorzichtig moet zijn met renteverhogingen, omdat de inflatie al geruime tijd achterblijft bij het gewenste niveau.

Bij de overige bedrijven zakte biotechnologiebedrijf Cellectis ruim 20 procent. Het Franse bedrijf, dat een beursnotering heeft in New York, moest van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een test voor een geneesmiddel tegen kanker staken.

Vliegtuigmaatschappij Delta Air Lines verlaagde verder zijn verwachtingen voor de omzet per passagier. Het aandeel verloor daarop 3,5 procent.

Hewlett Packard Enterprise verloor 1,9 procent. Het software- en serverbedrijf komt nabeurs met kwartaalcijfers.

De euro was 1,1918 dollar waard, tegen 1,1909 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 48,59 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 53,19 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer