Binnenland

Derde van de Kamer zegt vertrouwen in Donner op

Eenderde van de leden van de Tweede Kamer heeft geen vertrouwen meer in het tbs–beleid van minister Donner van Justitie. PvdA en LPF, samen goed voor vijftig zetels, lieten dat donderdag blijken met een motie van afkeuring. De rest van de Kamer gelooft nog wel dat Donner zijn beleid naar behoren zal aanpassen.

ANP
4 June 2004 07:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:17

Het Tweede–Kamerlid Eerdmans (LPF) stak donderdagmiddag kort voor een debat over het tbs–beleid de lont in het kruitvat. Hij kondigde een motie van wantrouwen aan tegen de minister, wegens een brief over de gang van zaken rondom de ontvoering van een 13–jarig meisje uit Eibergen door een tbs’er anderhalve week geleden. In de brief gaf Donner aan dat de tbs–kliniek, de politie en justitie steken hadden laten vallen. Als zij adequaat hadden gehandeld, was de ontvoering van het meisje misschien te voorkomen geweest.

Niet alleen Eerdmans vond dat onverteerbaar. Alle partijen die meededen aan het debat over tbs waren onthutst, dan wel verbijsterd. Donner zelf liet in een verklaring aan het begin aan het debat weten dat hij de gebeurtenissen „traumatisch en schokkend" vond.

In de brief schetst Donner hoe de tbs’er in maart niet terugkeerde van een verlof en de tweede keer zelf ontsnapte van de licht bewaakte resocialisatie–afdeling. Twee keer werd hij teruggebracht, door familie en bekenden. Desondanks kreeg hij alweer drie weken daarna toch toestemming om het weer te proberen.

Op 11 mei nam hij weer de benen, door een misverstand binnen de Flevo Future kliniek waar hij zat. Daarna weigerde de officier van justitie in Utrecht tot tweemaal toe de man te laten traceren via zijn mobiele telefoon, omdat de wet daar geen ruimte voor biedt. Ontsnapping op zich is namelijk niet strafbaar. Donner betreurde dat niet meer actie is ondernomen na 21 mei, toen de tbs’er een huurauto stal. Twee dagen later werd het meisje ontvoerd.

De maatregelen die Donner vorige week al aankondigde om dit in de toekomst te voorkomen, stemden de LPF niet tevreden. Eerdmans wil het complete tbs–stelsel op de schop gooien. De samenleving is namelijk geen proeftuin, zo stelt hij. Het beleid van Donner komt neer op „gokken met mensenlevens."

Ook andere partijen gebruikten harde woorden. Zo nam VVD’er Griffith kwalificaties als „nalatig" en „onzorgvuldig" in de mond. „Het had voorkomen kunnen worden en dat reken ik de minister aan", zei ze. Vos (GroenLinks) noemde het „een schande", Joldersma (CDA) „onbegrijpelijk". Dittrich (D66) was „vervuld met schaamte".

Alleen PvdA’er Wolfsen ging zo ver om de motie van afkeuring die Eerdmans uiteindelijk indiende, te steunen. Wolfsen was wel te spreken over de wijzigingen in het tbs–beleid die Donner had aangekondigd maar de bewindsman had die een jaar geleden al moeten uitvoeren. De minister had toen immers al een deel van de maatregelen aangekondigd. Nu dat niet is gebeurd, heeft de PvdA er geen vertrouwen in dat Donner dat nu wel doet.

Na afloop van het debat zei Wolfsen dat de vertrouwensbreuk niet per se definitief is. „Het vertrouwen komt weer te voet."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer