Kerk & religie

Prof. Muis neemt afscheid van PThU

Met het uitspreken van een afscheidscollege over de verhouding tussen de staat, de kerk en het Koninkrijk van God, heeft prof. dr. J. Muis vrijdag afscheid genomen van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Dat gebeurde tijdens de opening van het academisch jaar 2017-2018 van de PThU, in Paushuize in Utrecht.

Van een medewerker
2 September 2017 08:44Gewijzigd op 16 November 2020 11:22

Rector prof. dr. M. M. Jansen kon in de zogenaamde fata academica met tevredenheid melden dat de PThU 50 nieuwe masterstudenten telt in het nieuwe jaar. Dat zijn er 16 meer dan vorig jaar. Voor de bacheloropleiding zijn er 32 nieuwe aanmeldingen, een aantal dat vergelijkbaar is met dat van vorig jaar.

De instroomcijfers laten volgens de rector een „stabiele en licht stijgende tendens zien.” De rector benadrukt dat theologie bij de PThU „meer is dan alleen de klassieke predikantsopleiding.” Dit blijkt ook uit het hoge percentage afgestudeerden aan de PThU dat buiten de kerk aan het werk gaat, namelijk 40 procent.

Jubileum

Het jaar 2018 wordt volgens de rector spannend en feestelijk tegelijk. „Het zal een spannend jaar zijn vanwege de vele gesprekken over kennisbenutting, over de vraag wie er gebruikmaakt van theologische kennis. Het zal daarnaast een feestelijk jaar worden vanwege ons tienjarig jubileum. We besteden dan uitgebreid aandacht aan alle bijzondere dingen die we het afgelopen decennium hebben bereikt”, aldus Jansen.

Prof. Muis, hoogleraar dogmatiek aan de PThU-vestiging in Amsterdam, hield tijdens de bijeenkomst zijn afscheidscollege getiteld ”De stad van de mens en de stad van God. Reflecties over recht”. Hij had bewust gekozen voor het geven van een college in plaats van een rede om zijn grote liefde voor het onderwijs te benadrukken.

In zijn college ging prof. Muis in op de vraag wat de verhouding is tussen staat, kerk en het Koninkrijk van God. „De geloofsgemeenschap van de kerk is een leefgemeenschap met eigen normen en regels. Zij leeft altijd in een of andere staat, de stad van de mens, maar zij hóópt op het Koninkrijk van God”, aldus prof. Muis. Volgens de dogmaticus is er geen enkele staat op aarde die samenvalt met het Koninkrijk van God en valt het Koninkrijk van God met geen enkele staat op aarde samen. Er zijn dus fundamentele verschillen tussen staat, kerk en het Koninkrijk van God.

Mensenrechten

Prof. Muis besteedde vervolgens aandacht aan de vraag of er theologische argumenten vóór mensenrechten zijn. Volgens hem zijn die argumenten in de Bijbel te vinden. Hij noemde het gebod van Jezus om de naaste lief te hebben als jezelf (Matth. 22:39).

Om dit gebod uit te kunnen voeren, zo stelde prof. Muis, gaf Jezus de gulden regel om de ander steeds te behandelen zoals je zou willen dat je zelf behandeld wilt worden (Matth. 7:12). „Waar de ander recht op heeft, ontdek je door na te gaan hoe je zelf behandeld wilt worden. Bijvoorbeeld: ik wil door allen in leven gelaten worden, daarom moet ik alle anderen in leven laten. Omdat ik de plicht heb alle anderen in leven te laten, hebben alle anderen in relatie tot mij een recht op leven.”

In de Tien Geboden staan volgens prof. Muis eveneens aanwijzingen voor mensenrechten. „Wie leeft onder deze geboden heeft een verplichting jegens anderen”, aldus de scheidend hoogleraar. „Het onrecht dat je zelf niet wilt ondergaan, doe je een ander niet aan. Hierdoor kunnen alle mensen weten dat alle mensen recht hebben op leven, vrijheid, bezit en waarheid.”

Na zijn afscheidscollege spraken rector prof. Jansen en prof. dr. T. A. Boer een dankwoord uit richting prof. Muis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer