Buitenland

Franse regering kondigt hervormingen aan

De Franse regering heeft plannen gepresenteerd om het arbeidsrecht te flexibiliseren. Dat moet de hoge werkloosheid drukken. „Buitenlandse investeerders en eigenaren van kleine bedrijven schrikken er door ons arbeidsrecht voor terug om mensen in te huren”, zei premier Édouard Philippe.

ANP/BLOOMBERG/RTR
31 August 2017 18:20Gewijzigd op 16 November 2020 11:21

Philippe en minister Muriel Pénicaud (Werkgelegenheid) kondigden in totaal 36 maatregelen aan. Zo moeten bedrijven meer mogelijkheden krijgen met hun personeel te onderhandelen over werktijden en salarissen. Ook hoeven rechters straks alleen nog te kijken naar de financiële situatie van de Franse tak van een bedrijf als geplande ontslagen worden beoordeeld.

De plannen kwamen tot stand na overleg met werknemersorganisaties. Zij reageerden dan ook terughoudend op de aankondiging. De radicale vakbond CGT kondigde een demonstratie aan. Andere bonden lieten weten niet volledig achter de beoogde hervormingen te staan, maar evenmin van plan te zijn zich aan te sluiten bij de betoging van CGT.

Zo sprak het hoofd van de grote vakbond CFDT, Laurent Berger, zijn waardering uit voor de wijze waarop de onderhandelingen met de regering zijn verlopen. Philippe noemde de reactie van de bonden „genuanceerd” en stelde dat sommige voorstellen anders waren uitgevallen zonder het overleg.

Het parlement heeft de regering al toestemming gegeven de hervormingen per decreet in te voeren. Dat gebeurt naar verwachting op 22 september. Daarna staan onder meer hervormingen van het belastingstelsel op de agenda.

President Emmanuel Macron heeft het hervormen van het arbeidsrecht tot een van zijn speerpunten gemaakt. Eerdere regeringen besloten vaak hun meest ambitieuze hervormingsplannen af te zwakken na grootschalige protesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer