Postbezorgers vrezen voor baan en condities
Postbezorgers vrezen dat de prijzenslag tussen concurrerende postbedrijven ten koste gaat van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van de 50.000 postmedewerkers in Nederland. Vakbond BVPP denkt dat er geen ruimte is voor meer spelers. Dit zou volgens de bond ook eens bij de politiek moeten doorsijpelen.
Momenteel zijn PostNL en Sandd de grote spelers met een landelijk dekkend netwerk op de huidige postmarkt. Volgens de vakbond zou de politiek zich duidelijk moeten uitspreken over de mogelijkheid van andere spelers op de markt. „Het ontbreekt aan visie en beleid”, aldus een zegsman van BVPP. „In een krimpende markt is geen plaats voor concurrenten. Het enige waar ze dan op kunnen concurreren is de prijs. Dat zal ten koste gaan van het personeel.”
Ook houden bedrijven zich volgens de bond niet aan de regels. Volgens de wet zouden postbedrijven per april minimaal 80 procent van hun postmedewerkers met een arbeidsovereenkomst in dienst moeten hebben. Sandd voldoet hier niet aan, aldus de bond.
In een reactie stelde Sandd dat het wel voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving en dat ook in de toekomst zal blijven doen. „Dat betekent onder meer dat Sandd al haar medewerkers tenminste het minimumloon betaalt en bovendien alle bezorgers de mogelijkheid biedt te werken op basis van een arbeidsovereenkomst.”
Sandd liet eerder weten graag de universele postdienstverlening (UPD) te willen overnemen van PostNL. Dat zou betekenen dat Sandd verplicht vijf dagen per week post moet bezorgen. Volgens het bedrijf kan onder meer de prijs van postzegels naar beneden en zorgt de UPD voor 5000 extra arbeidsplaatsen.
Sandd heeft daarvoor een plan ingediend bij het ministerie Economische Zaken, waarbij het bedrijf uitgaat van de huidige invulling van de UPD. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) bestaat er echter een reële kans dat de UPD er in de toekomst anders uit zal zien. Dit is afhankelijk van de beleidskeuzes van het nieuwe kabinet.