Opinie

Schipperskerkdienst langs de Rijn biedt zicht op meer eenheid

Op een zondag in Duitsland hielden zeven schippersfamilies en hun bemanning, met een verschillende kerkelijke achtergrond, samen een dienst. Dat geeft hoopt, stelt Peter Kruijt.

Peter Kruijt
28 August 2017 08:34Gewijzigd op 16 November 2020 11:19
„Aan boord van het grootste schip met de grootste woning wordt een kerkdienst gehouden.” beeld Peter Kruijt
„Aan boord van het grootste schip met de grootste woning wordt een kerkdienst gehouden.” beeld Peter Kruijt

In de buurt van Koblenz ligt de mooie haven van Lahnstein. Voor veel zondaghouders is het een geliefde haven om de zondag door te brengen. Goede ligplaatsen langs de Rijn zijn namelijk nogal schaars.

Zo gebeurde het dat we deze zomer op een zaterdagavond met zeven schepen in Lahnstein lagen. Met uiteenlopende families en bemanningen, afkomstig uit verschillende kerken.

Hoe gaan we het op zondagmorgen doen? was de vraag. Iedereen met rust laten? Veilig een preek downloaden van de eigen kerk en van de eigen dominee? Vreemd genoeg is dat het meest voor de hand liggend en gaat het vaak ook zo. Onze onderlinge verschillen zijn 500 jaar na de Reformatie zo scherp uitgemeten dat de overeenkomsten erbij lijken te verbleken.

Hoe schrijnend staat dit tegenover het hogepriesterlijk gebed van de Heere Jezus, vlak voor Zijn arrestatie, in de laatste momenten die Hij met Zijn discipelen beleefde. Daar en toen bad Hij voor ons, die het getuigenis van de discipelen zouden gaan geloven, „dat zij één zijn” (Joh. 17:21). Hoe zou de Heere Jezus kijken naar die minisamenleving in Lahnstein? Naar die zeven eilandjes, waarop iedereen van plan was trouw zijn eigen religieuze gewoonten te volgen?

Verlangen

Maar dan ontstaat er iets van verlangen en komt er vrijmoedigheid. Gaan er uitnodigingen over en weer en wordt aan boord van het grootste schip met de grootste woning een dienst gehouden.

En iedereen komt en draagt bij, zoals Paulus bedoelt in 1 Kor. 14:26. Van gereformeerde gemeente tot evangelische gemeente, van hervormde gemeente tot baptistengemeente. En het is goed. Gods Geest laat de verschillen verbleken bij de overeenkomsten.

Eenheid

Dit geeft hoop. Wat in zo’n haventje kan, kan overal. Vijf eeuwen na de Reformatie is het tijd om de weg naar elkaar weer terug te vinden. Maar het kost altijd iets van je eigen gelijk, wanneer je de ander toelaat in je geloofsleven.

Dat is een prijs die we vaak niet willen betalen. Totdat we omhoog kijken en Christus zien, Die tot op de dag van vandaag voor ons bidt. In Hem is een eenheid mogelijk die menselijk gezien onbereikbaar lijkt.

De auteur is schipper op Motorschip Gratias.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer