Ode aan de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie
Het verdwijnen van een organisatie is vaak aanleiding tot het schrijven van een terugblik. Dat geldt ook voor de Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), geldschieter voor natuurwetenschappelijk onderzoek. Deze ging begin dit jaar op in het grote geheel van de NWO, ook een geldschieter voor de wetenschap.
Beide instellingen sloegen de handen ineen en brachten de herdenkingsbundel ”Snaren, spiegels en plakband” uit. Daarin passeren tal van onderzoeksinstituten, laboratoria, Nederlandse wetenschappers, Nobelprijswinnaars en onderzoeksprojecten van wereldniveau de revue.
Het boek is breed van opzet en biedt interessante doorkijkjes in de keuken van de wetenschap. Zo blijken natuurwetenschappers niet alleen baat te hebben bij bijvoorbeeld wiskunde als „taal van de fysica”, maar ook bij een stevige bak koffie, „de smeerolie van de natuurkunde.”
De kenniskloof tussen natuurwetenschap en maatschappij blijkt enorm. Zo stond in de Gouden Gids van 1977 de Ultra Centrifuge Nederland –de voorloper van Urenco in Almelo– onder in de rubriek ”wasmachines en centrifuges”. Een kapitale vergissing: de ultracentrifuge verrijkt uranium voor kerncentrales.
Speciale aandacht besteedt de bundel daarom ook aan succesvolle bètawetenschappers in de politiek die deze kloof kunnen helpen dichten, zoals ChristenUnie-Kamerlid Bruins.
Het stevige taalgebruik en de besproken onderwerpen maken het boek bij uitstek geschikt voor de hogeropgeleide Nederlander.
Boekgegevens
”Snaren, spiegels en plakband, 70 jaar Nederlandse natuurkunde”, Stichting Fundamenteel Onderzoek der Materie; uitg. WBooks, Zwolle, 2017; ISBN 978 94 625 8168 5; 232 blz.; € 19,95.