Economie

Damrak over breed front omlaag

De aandelenbeurs aan het Amsterdamse Damrak ging vrijdag over een breed front omlaag. Ook de andere Europese beurzen verloren opnieuw terrein in navolging van de forse koersverliezen in Azië en New York. De dreigende oorlogstaal tussen Noord-Korea en de VS bleef de markt in zijn greep houden.

ANP
11 August 2017 09:13Gewijzigd op 16 November 2020 11:13

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 518,82 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 781,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,9 procent.

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcerlorMittal met een verlies van 3,8 procent. Galapagos zette de opmars voort en was een van de weinige stijgers met een plus van bijna 6 procent. De biotechnoloog won donderdag al meer dan 8 procent na positieve onderzoeksresultaten.

SBM Offshore verloor ruim 3 procent. De definitieve schikking die de oliedienstverlener sloot in hoofdpijndossier Yme pakte voor het bedrijf iets positiever uit dan waar eerder rekening mee werd gehouden.

AkzoNobel daalde 0,4 procent. Het chemie- en verfconcern hoeft voorlopig niet te vrezen dat de positie van president-commissaris Anthony Burgmans in gevaar komt. Tot en met de aandeelhoudersvergadering van 8 september is hij veilig. De voorzieningenrechter deed het verzoek van de activistische investeerder Elliott Advisors om nu al te stemmen over de positie van Burgmans af als „voorbarig”.

In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM onderaan met een verlies van bijna 4 procent. De chipbedrijven Besi en ASMI volgden met minnen van 2,9 en 2,3 procent.

Frisdrankbottelaar Refresco, die een dag eerder al ruim 5 procent verloor, zakte 1,9 procent na een adviesverlaging door KBC Securities. Beursintermediair Flow Traders en trustkantoor Intertrust waren de enige stijgers met winsten van 0,6 en 0,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven ging Basic-Fit ruim 4 procent onderuit na publicatie van de cijfers. De beursgenoteerde sportschooluitbater heeft naar eigen zeggen een sterk eerste halfjaar achter de rug, maar beleggers hadden op meer gehoopt.

De euro was 1,1754 dollar waard, tegen 1,1751 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 48,28 dollar. Brentolie werd ook 0,6 procent goedkoper op 51,61 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer