Japanse nationale bank steunt antideflatieplan
De Japanse nationale bank heeft zich woensdag achter het antideflatieplan van premier Koizumi geschaard. De meeste analisten wijzen het plan af omdat het niet ver genoeg zou gaan.
Nadat de gouverneur van de Bank van Japan, Hayami, zei dat de bank ter ondersteuning van het plan meer geld in de economie zou kunnen pompen, steeg de beurs van Tokio met 2 procent. De bank kan proberen de prijsdalingen te stoppen door meer staatsobligaties te kopen of meer geld in omloop te brengen.
Maar nog voor de officiële aankondiging van het plan, later woensdag, leek Koizumi zelf al terug te krabbelen. „Het is een plan voor de lange termijn, niet een snelle oplossing”, zei de premier.
De Japanse prijzen dalen al twee jaar. Daardoor daalt de waarde van ondernemingen en huizen in rap tempo en nemen de rentelasten toe. Voor een land dat een derde recessie in tien jaar doormaakt is dat slecht nieuws.
Koizumi heeft het probleem aangegrepen om oplossingen aan te dragen voor een aantal slepende kwesties, zoals de grote oninbare schulden van de banken, de dalende aandelenmarkt, de kredietverlening aan kleine bedrijven en het gebrek aan vertrouwen bij de consument.
Volgens analisten zijn de plannen te vaag om de problemen echt op te kunnen lossen, omdat Koizumi volgens gelekte documenten niet verdergaat dan te beloven dat „al het nodige wordt gedaan.”
„Het is een show”, zegt analist Hino van JP Morgan in Tokio. „Zij laten alle mogelijkheden open en nemen geen beslissingen tot ze echt helemaal in de hoek worden gedrongen. Maar de mensen willen dat de regering echte besluiten neemt.”
Belangrijk onderdeel van het plan is het aanpakken van de 43 biljoen yen (355,3 miljard euro) aan oninbare leningen van de banken. Koizumi heeft de banken naar verluidt de opdracht gegeven een lijst van die schulden te maken en de schuldenaars onder druk te zetten om reorganisatieplannen in te dienen of te overwegen failliet te gaan.
Dat is een geheel nieuwe aanpak, omdat eerdere Japanse regeringen uit angst voor oplopende werkloosheid altijd kozen voor het geven van leningen aan banken en bedrijven en het probleem zo bleef bestaan.
Volgens analist Knoll van Merrill Lynch in Tokio is de schuldenaanpak een zeer positief onderdeel van het plan van Koizumi. „Er is geen magische oplossing. Maar de basis van de hervormingen staat nog op de rails”, zei Knoll. „Koizumi geeft het kapitalisme een kans.”