Column (ds. J. Belder): Fipronilsalade
Verlekkerd keek ik naar de groenteschotel op onze eettafel. „Fipronilsalade”, zei mijn vrouw. Ik knikte met een begrijpende glimlach. Wij kunnen immers onze voorraad eieren toch niet vernietigen? Afvoer ervan zou bovendien zwaar in de papieren lopen. Waarom zou de consument ze wel met de vuilnisman mogen meegeven en de kippenboer niet?
Terwijl de Amsterdamse binnenstad zaterdag roze kleurde vanwege carnaval met een hoog erotisch gehalte, reden wij Barneveld binnen. Eindelijk liet onze agenda toe het Pluimveemuseum te bezoeken. Het gifschandaal was misschien de doorslaggevende prikkel. In de hal een aantal cartoons met kippen en hanen die de lachspieren van de bezoeker kietelen. Een haan in regenboogpak steekt de draak met de genderdiscussie die maar voortzeurt.
Nooit geweten dat een kip rond 1850 zo’n 60 eieren per jaar legde en vandaag wel 326. Moderne opfoksystemen zijn niet vatbaar voor bloedluis, beweerde een meneer op een video. Waarom schakelden dan niet alle ondernemers daarop over? In een vitrine een DDT-sproeier, bedoeld voor het bestrijden van kippenluis en ander ongedierte. DDT werd zelfs gebruikt om mensen te ontluizen. Pas later wisten we aan welke dodelijke gevaren we ons hadden blootgesteld.
Weer thuis stortte ik mij op de kranten. In Trouw een inlevend artikel over getroffenen en mogelijke veroorzakers. „Miljoenen leghennen zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geblokkeerd”, aldus de krant. Wat zullen die beesten het benauwd hebben, dacht ik even. Een andere krant schreef over eieren die in de beklaagdenbank waren gezet. Je ziet het al voor je. Scherp was NRC Handelsblad: ”ChickFriend kocht bewust verboden gif”. Een forse aantijging. We zullen zien.
Deskundigen verdringen elkaar deze dagen voor camera en microfoon. Er is een massa-eierenhysterie ontstaan. Gerenommeerde onderzoekers spreken elkaar om het hardst tegen. Zijn de geringe percentages fipronil in een ei schadelijker dan roken en verplicht meeroken? Om nog maar te zwijgen van de hoeveelheden gif waaraan inwoners van industriecentra dagelijks zijn blootgesteld. Kortgeleden werd bekend dat drinkwater in de regio Drechtsteden en Rotterdam ernstig besmet is met kankerverwekkende stoffen, afkomstig van Chemours in Dordt. Het bedrijf mag nog steeds lozen en gevaar voor de volksgezondheid is er niet, verzekerde de overheid. Nou, dan kan er ook nog wel zo’n verdacht eitje bij. Of wordt er met twee maten gemeten? Daar zou je nu echt giftig van worden. Ondertussen worden de boeren in hun bestaan bedreigd. Help ze, Haagse beleidsmakers!