Na 10 jaar is MSC-keurmerk garnalen op een oor na gevild
Nederlandse, Duitse en Deense garnalenvissers zijn dichtbij de toekenning van het duurzaamheidskeurmerk MSC. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft deze week een positieve beoordeling voorgelegd aan de Marine Stewardship Council (MSC).
Als er de komende maand geen bezwaren worden ingediend, verzekeren de vissers zich van het keurmerk voor de Hollandse garnaal, tien jaar na de start van het certificeringsproces.
„Dit is absoluut een mijlpaal. We zijn nog niet eerder zo ver gekomen”, zegt Durk van Tuinen van de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), de landelijke koepel van kottervissers. „Het MSC-keurmerk is heel belangrijk voor de toekomst van de garnalenvisserij en om de garnalen in de schappen te houden. De consument en retail vragen erom.”
Het is vooral de samenwerking van Nederland, Duitsland en Denemarken, die twee jaar geleden werd ingezet, die de certificering binnen handbereik heeft gebracht. „Je moet met elkaar deze visserij beheren. De kotters liggen in hetzelfde water.”
Geen quotum
Extra moeilijkheid was dat garnalenvissers geen quotum hebben. „Als de roep er was om minder te vissen, kwam bij vissers toch altijd de vraag op waarom ze niet gewoon zouden uitvaren. Daar waren toch wat stempels voor nodig vanuit de wetenschap.”
Tien jaar geleden besloot de Nederlandse garnalenvisserij het MSC-certificeringsproces te starten. Twee jaar later volgden de Duitsers dit initiatief. Deze individuele pogingen liepen echter op niets uit. Onder meer kartelwetgeving hield afstemming van de garnalenvangst tegen.
In 2015 –na advies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee– besloten de Deense, Duitse en Nederlandse garnalenvissers de gezamenlijke certificering te starten. Daarvoor moest nationale wet- en regelgeving gecombineerd worden tot een gezamenlijk managementplan.
Beleid
Op 1 januari 2016 trad dat in werking. Zo’n 400 vissers volgen vrijwillig één gemeenschappelijk beleid met onder meer vangstregels, technische maatregelen en een onafhankelijk controlesysteem op de visstand.
„Vanuit de prijs mocht de vangst niet worden gestuurd, vanuit ecologisch oogpunt mag dat wel”, zegt Van Tuinen. ,Als er te weinig garnalen worden gevangen, kan er nu worden ingegrepen. Het keurmerk zal niet voor heel veel verandering zorgen in het beheer. Er zijn genoeg wetenschappelijke rapporten die garnalen zien als zee-onkruid dat steeds terugkomt.”
Bij de certificering is 90 procent van de garnalenvloot betrokken. Nederland en Duitsland tellen beide in totaal zo’n 200 kotters en Denemarken heeft er 27. Na toekenning van het keurmerk moet ook het restant worden overgehaald zich aan de regels te gaan houden, plus de Belgen en de Fransen.