Opinie

Angst voor E-nummers onnodig bij matigheid

Met een sober en gevarieerd voedselpatroon krijgen we wel additieven (E-nummers) binnen, maar in zeer bescheiden, ongevaarlijke hoeveelheden, stelt C. Sinke.

C. Sinke
11 July 2017 15:56Gewijzigd op 16 November 2020 11:00
„Met een matig en gevarieerd voedselpatroon krijgen we wel additieven binnen, maar in zeer bescheiden hoeveelheden.” beeld ANP, Jerry Lampen
„Met een matig en gevarieerd voedselpatroon krijgen we wel additieven binnen, maar in zeer bescheiden hoeveelheden.” beeld ANP, Jerry Lampen

Een goede gezondheid staat boven aan ons wensenlijstje. Deze (ba- sis)behoefte is er altijd geweest en is (ook in Bijbels opzicht) niet verkeerd. Genas de Heere Jezus niet vele zieken?

Wel is een terechte vraag of we wat betreft voeding en gezondheid niet zijn doorgeslagen. De trend is dat we alles doen voor onze (tijdelijke) gezondheid. Terwijl een christen voor God belijdt: „Mijn tijden zijn in Uw hand” (Psalm 31:16a), gaat de moderne mens ervan uit dat een gezonde levensstijl in zekere zin garanties biedt voor een lang en goed leven.

Toch wordt er in de (reformatorische) christelijke wereld ook veel geschreven over eten. In het RD staat regelmatig een aan voeding gerelateerd artikel. Bijvoorbeeld: ”Vechten tegen overgewicht doe je samen” (22-6), ”Foodwatch wil onderzoek naar kunstmatige zoetstoffen” (24-6) en ”E-nummers: bewezen veilig?” (24-6).

Suiker

Ten onrechte wordt wel beweerd dat de voedingsmiddelenindustrie met opzet „ziekmakende” additieven in ons eten stopt. Het is echter juist de consument die belang heeft bij E-nummers (Europees goedgekeurde hulpgrondstoffen), omdat die de producten langer houdbaar maken.

Tijdens een college zei een gepromoveerde toxicoloog (een wetenschapper die de werking van giftige stoffen op biologische systemen bestudeert) in een klas vol met levensmiddelentechnologen in opleiding: „Als suiker nu door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zou worden onderzocht, zou die nooit kunnen voldoen aan de veiligheidscriteria om een E-nummer te krijgen.” Dat zegt nogal wat!

Dat E-nummers veilig zijn, wil natuurlijk nog niet zeggen dat we onbeperkt E-nummers kunnen consumeren. Overdaad schaadt. Dat geldt trouwens niet alleen voor E-nummers maar ook voor bijvoorbeeld suiker(varianten), zout, (verzadigde) vetten en zelfs voor vitaminen.

Drempelwaarde

In de spijswetten in het Oude Testament gelden matigheid en soberheid als leidraad. Laten we ons houden aan wat God de Schepper ons in Zijn Woord voorhoudt. Mogelijk zouden we hierdoor bepaalde problemen, zoals sommige hart- en vaatziekten, kunnen terugdringen. Met een matig en gevarieerd voedselpatroon krijgen we wel additieven binnen, maar in zeer bescheiden hoeveelheden.

Goedgekeurde E-nummers, die vaak als „ongezonde” additieven worden weggezet, hebben allemaal een drempelwaarde; wanneer we onder deze drempelwaarde blijven, zullen ze geen negatieve gevolgen hebben.

De auteur is voedingsmiddelentechnoloog in opleiding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer