Binnenland

Veel vergeten, maar niet de folteringen

Hij is veel vergeten, maar hoe hij zeventig jaar geleden is gefolterd door het Nederlandse leger staat hem nog wel helder voor de geest. De hoogbejaarde Indonesiër Yaseman deed vrijdag vanuit Indonesië via een videoverbinding zijn verhaal bij de rechtbank Den Haag in de unieke zaak.

ANP
7 July 2017 09:55Gewijzigd op 16 November 2020 10:58

Hij werd naar eigen zeggen in 1947 opgepakt op Java in het voormalig Nederlands-Indië en vervolgens gemarteld, zodat hij zou bekennen dat hij tegen het Nederlandse bewind streed. Hij zou onder meer elektrische schokken toegediend hebben gekregen met een veldtelefoon. De inzet is een schadevergoeding van 50.000 euro van de Staat.

De rechters vroegen hem naar wat hij had meegemaakt, waar en door wie. Yaseman is de details kwijt en ook de namen van zijn folteraars weet hij niet meer; alleen dat het bij de verschillende mishandelingen steeds ging om een Nederlander en een Javaan. Ook over zijn leeftijd ontstond enige onduidelijkheid. Op de vraag van de rechters of hij 89 is, antwoordde hij: „te weinig, 100!”.

Maar hoe hij destijds werd behandeld weet hij nog wel precies vertellen. Achter de webcam deed de bejaarde man voor hoe hij de schokken kreeg toegediend. Hij stak de vinger op waaraan 70 jaar geleden de kabel was bevestigd, deed het geluid van de elektriciteit na en bewoog alsof hij de schokken voelde. Ook wees hij de littekens en ‘deuken’ op zijn hoofd aan die hij aan de klappen met een stuk hout zou hebben overgehouden.

Of Yaseman gelijk krijgt, is nog maar de vraag. Heel veel bewijs is er niet, behalve zijn eigen verklaringen. Vrijdag werd ook de zus van Yaseman gehoord door de rechtbank. Die stelt binnenkort bovendien een deskundige aan om de littekens te onderzoeken.

De rechters zeiden over het horen van Yaseman dat het volgens hen de eerste keer is in een civiele zaak dat iemand op deze manier via Skype is gehoord. Het is ook de enige van de Indonesië-zaken die draait om marteling. De meeste gaan om executies en schadevergoedingen voor nabestaanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer