Brits rapport legt Saudische steun extremisme bloot
Saudi-Arabië besteedt omgerekend zo’n 4 miljard euro per jaar om zijn extreme salafistische en wahabitische gedachtegoed in het buitenland te verspreiden.
Dat blijkt uit een rapport van de Britse denktank The Henry Jackson Society dat woensdag verscheen. Sinds de jaren 60 zou het islamitische koninkrijk in totaal al 76 miljard euro hebben uitgegeven om het salafisme en het wahabisme wereldwijd te promoten en soennitische moslimfundamentalisten financieel te steunen.
Veel van de Saudische fondsen worden naar islamitische landen in Afrika en Azië doorgesluisd, met als gevolg dat de invloed van de strenge variant van de Saudische islam daar steeds zichtbaarder wordt.
Maar ook in West-Europa financiert Saudi-Arabië het extremisme, samen met andere Golfstaten als de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar.
Zo krijgen Europese moslims snoepreisjes aangeboden naar Saudi-Arabië, waar zij onderwezen worden in het wahabisme. Bij terugkomst in hun land worden zij geacht de strenge Saudische interpretatie van de islam uit te dragen.
In het rapport wordt specifiek ingegaan op de situatie in Groot-Brittannië. Het aantal moskeeën in het Verenigd Koninkrijk waarin het salafisme en het wahabisme worden aangehangen steeg van 68 in 2007 van 110 in 2014. Vooral jongeren bekeren zich steeds vaker tot deze vorm van de islam.
Desondanks onderhouden westerse landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië goede relaties met hun strategische bondgenoot Saudi-Arabië. Zowel de Amerikaanse president Trump als de Britse premier May bracht de afgelopen tijd een bezoek aan de Saudische koning Salman.
Volgens het rapport hebben diverse westerse landen de afgelopen tien jaar diverse maatregelen aangekondigd om de financiering van islamitische extremisten aan te pakken. Het verst daarin ging Oostenrijk, dat in 2015 een wet aannam waarin staat dat buitenlandse bekostiging van de bouw van moskeeën verboden is.