Advies: beperk gebruik antibiotica bij vee
Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet verder worden beperkt om te voorkomen dat ziekten zoals voorhoofdsholteontsteking bij mensen daarmee straks niet meer te genezen zijn.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de ministers Veerman van Landbouw en Hoogervorst van Volksgezondheid dinsdag geadviseerd maatregelen te nemen.
De resistentie tegen antibiotica zet volgens de VWA gestaag door. Het gebruik van het middel in de veehouderij draagt daaraan bij. Behalve voor een verdergaande en uitgebreidere bewaking van het gebruik van het middel in de vee- en visteelt, pleit de VWA er bij de minister voor om antibiotica die „van wezenlijk belang” zijn voor mensen niet meer voor de veehouderij toe te staan.
De extra maatregelen richten zich volgens een woordvoerster van de VWA vooral op meer onderzoek en bewaking van het gebruik. Geïmporteerd kippenvlees en andere buitenlandse levensmiddelen moeten beter in de gaten worden gehouden, terwijl de VWA ook de viskweek op dit gebied nadrukkelijker wil controleren. Op Nederlandse veehouderijbedrijven kan nog „veel winst” geboekt worden met beleid voor verantwoord gebruik van antibiotica.
De maatregelen zijn volgens de VWA hard nodig. „Als de huidige trend van zich uitbreidende resistentie tegen antibiotica doorzet, zijn infectieziekten bij de mens in de toekomst steeds moeilijker of zelfs niet te behandelen.”
Het ministerie van Landbouw is volgens een woordvoerster „verbaasd” over het verschijnen van het VWA-advies. Vorig jaar werd het Platform Antibioticaresistentie opgericht, juist om dit probleem aan te pakken. Omdat zowel dieren als mensen van het medicijn gebruikmaken, zoeken alle betrokkenen naar een oplossing. „De VWA zit daar ook bij”, aldus het ministerie. De woordvoerster voegde daaraan toe dat dit of volgend jaar de Europese richtlijn, die verplicht tot „surveillance” met betrekking tot antibioticaresistentie, in Nederland wordt ingevoerd.