Kamer botst met Wijn over loonsubsidie
De Tweede Kamer ziet niets in het versneld afschaffen van de specifieke afdrachtkorting (spak), een fiscale tegemoetkoming aan werkgevers die laaggeschoolden aan een baan helpen. Het kabinet wilde met de versnelde afschaffing dit jaar 200 miljoen extra bezuinigen.
In het regeerakkoord was al vastgelegd dat de spak op 1 januari 2006 zou worden afgeschaft. Omdat het kabinet dit jaar 2,9 miljard euro extra moet bezuinigen, besloot het onlangs de korting al per 1 juli dit jaar te schrappen.
De Kamer vreest echter de gevolgen voor laaggeschoolden en voor sectoren als horeca en schoonmaakbranche die plotseling met hoge arbeidskosten worden geconfronteerd. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden de afschaffing van de korting sowieso onbegrijpelijk. Volgens hen komen er door de maatregelen duizenden laaggeschoolden op straat te staan.
Coalitiepartij CDA steunt wel het schrappen van de regeling in 2006, maar verzet zich tegen de versnelde afschaffing. Volgens CDA-kamerlid Van Vroonhoven worden bedrijven te hard getroffen. „Bedrijven hebben te maken met contracten en worden nu halverwege het jaar geconfronteerd met hogere kosten.” Ze wil dat de benodigde 200 miljoen euro op een andere manier bezuinigd wordt.
Een van de mogelijkheden daarvoor is volgens de Kamer om, zoals werkgeversorganisatie VNO-NCW eerder heeft voorgesteld, een geplande verlaging van de WAO-premie voor werkgevers voorlopig niet te laten doorgaan. Het CDA kreeg dinsdag overigens de hoon van coalitiepartner D66 over zich heen. Kamerlid Bakker verwijt de christen-democraten „vluchtgedrag.”
Het kabinet wil af van de afdrachtkorting omdat die niet effectief werkt. Slechts 8 procent van de laaggeschoolden zou zonder de regeling niet aan een baan zijn gekomen. Staatssecretaris Wijn van Financiën verdedigde dinsdag de versnelde afschaffing. Mogelijke alternatieven als een hogere WAO-premie wees hij van de hand, omdat ze leiden tot koopkrachtverlies voor burgers.