Consument

Wifinetwerken en dataroaming: internet op vakantie

Internet en vakantie zijn een vaak weerbarstige combinatie. Is de wifi van het vakantiehuisje wel veilig? Is mobiel internet niet te duur in het buitenland? Hoe ga ik om met sociale media in de vakantie? Een smartphone en tot rust komen: gaat dat wel samen?

6 June 2017 10:31Gewijzigd op 8 March 2021 14:14
beeld iStock
beeld iStock

Lagere tarieven in het buitenland

Wie kent het niet: na een paar dagen buitenland loopt de rekening voor mobiel internet snel op tot tientallen euro’s. Of erger: na drie weken vakantie in Frankrijk ploft er een rekening op de mat voor mobiel internetten van meer dan 100 euro.

Vanaf 15 juni is dat verleden tijd, voor de smartphonegebruikers met een abonnement. Met dank aan de Europese Unie. Vanaf deze datum is het voor providers verboden hogere tarieven in rekening te brengen voor mobiel bellen, sms’en en internetten in het buitenland. De roamingkosten (kosten voor het gebruikmaken van een buitenlands netwerk) worden dan afgeschaft voor de consument.

Oftewel: heb je in Nederland een bundel van 500 minuten bellen, 500 sms’jes en 2000 MB internet per maand, dan geldt die ook in het buitenland. Je kunt je Nederlandse bundel in de hele Europese Unie gebruiken zonder extra kosten. Kom je daarboven, dan betaal je een buitenbundeltarief, net zoals dat gebeurt als je in Nederland meer verbruikt dan je bundel toestaat.

KPN, T-Mobile en Vodafone schaften de roamingtarieven in het buitenland al per 1 juni af. Tele2 volgt een week later. Voor 15 juni moet de nieuwe wet door alle providers worden toegepast. De consument hoeft niets te doen om de nieuwe regels in werking te laten treden.

Goed opletten blijft wel nodig. Zo betekent deze nieuwe wet niet dat iedereen die een onbeperkte databundel heeft, ook onbeperkt mobiel kan internetten in het buitenland. Sommige providers stellen een limiet vast. Ze zijn wel verplicht dat aan de consument door te geven.

De vakantieganger die naar IJsland, Noorwegen of Zwitserland gaat, moet opletten. Deze landen zijn geen lid van de Europese Unie. Providers gaan verschillend om met roamen in deze landen. Zo tellen bij T-Mobile Noorwegen en IJsland als EU-land, maar Zwitserland niet. Bij Tele2, KPN en Vodafone geldt Zwitserland ook als EU-land als het gaat om bel- en internettarieven. Zolang Groot-Brittannië nog lid is van de Euopese Unie valt dat land ook onder de nieuwe regelgeving. Hoe het na de daadwerkelijke brexit gaat met de tarieven zal de tijd leren.

Kiekjes op Facebook

Elke zomer waarschuwen de politie en verzekeraars ervoor: wees voorzichtig met wat je deelt op sociale media tijdens je vakantie. Maak het inbrekers niet al te gemakkelijk. Een aantal tips hoe om te gaan met sociale media tijdens de zomermaanden.

  • Zet socialemediaprofielen achter slot; dat geldt overigens voor het hele jaar.

  • Deel geen adres of andere privé-informatie op openbare profielen.

  • Kondig niet aan wanneer je op vakantie gaat.

  • Deel vakantiefoto’s pas na terugkomst.

  • Plan automatische berichten tijdens de vakantie, zodat het niet opvalt dat je weg bent.

Veilige wifi

Je bent neergestreken op de camping in Zuid-Frankrijk, hebt een paar uur geploeterd om de caravan te installeren en ploft moe op de tuinstoel neer om nog even van de avondzon te genieten. Tijd om de familie per WhatsApp in te lichten dat je veilig gearriveerd bent. Maar is de wifi van de camping wel veilig genoeg om verbinding te maken?

Het is verleidelijk om snel op internet te gaan via een open wifinetwerk. Maar risicovol is het ook. Kwaadwillenden kunnen inbreken in die netwerken om gegevens van de smartphone of tablet af te halen. Advies: gebruik open wifinetwerken niet. Dat geldt overigens niet alleen voor op de camping, maar ook voor allerlei gratis hotspots in de stad.

Er is nog een risico. Smartphones en laptops zoeken automatisch naar bekende wifinetwerken. Maakte het apparaat ooit contact met een gratis, open wifinetwerk op de camping, dan zal het daarnaar blijven zoeken. Cybercriminelen maken hier misbruik van. Zij beschikken over speciale apparatuur die het signaal van smartphones of laptops opvangen die zoeken naar de voor hen bekende netwerken. Cybercriminelen doen zich voor als dat netwerk en kunnen zo contact maken met die apparaten. Met alle gevolgen van dien: de hackers kunnen al het verkeer tussen het apparaat en internet uitlezen, bijvoorbeeld wachtwoorden en banktransacties. Het standaard uitzetten van de wifi tijdens vakantie voorkomt dat de smartphone of tablet in contact komt met een fout netwerk.

Het gebruikmaken van een 3G- of 4G-verbinding is stukken veiliger. En tegenwoordig is dat ook nog eens helemaal niet duur (zie ”Lagere tarieven in het buitenland”). Van een smartphone of tablet met zo’n verbinding is ook een hotspot te maken, zodat andere mobiele toestellen via dat apparaat op internet kunnen. Beveilig die hotspot dan wel met een wachtwoord, zodat niet iedereen er gebruik van kan maken.

De veiligste manier om op vakantie internet te gebruiken, is via een Virtual Private Network (VPN). Via een VPN is al het internetverkeer van begin tot eind versleuteld en dus beschermd tegen indringers. Daarvoor is wel speciale software nodig. Die is bijvoorbeeld via de appstore te koop of gratis te downloaden.

Veilig internet in een paar tips.

  • Maak geen contact met een open wifinetwerk.

  • Zet wifi uit als je die niet gebruikt.

  • Maak zo veel mogelijk gebruik van een 3G- of 4G-netwerk.

  • Maak gebruik van een VPN.

  • Verbind niet automatisch met bekende netwerken.

Vakantie: smartphone weg

Vakantie is er om tot rust te komen en dingen te doen waar op andere momenten geen tijd voor is. Velen ervaren het alledaagse leven als druk en rusteloos. Een van de veelgenoemde oorzaken daarvoor is de smartphone.

Pop-ups, piepjes en signalen slurpen de hele dag de aandacht op. Geconcentreerd werken of studeren is lastig. De gezamenlijke maaltijd wordt niet zelden onderbroken door een mobiele indringer. De spaarzame lege momenten vullen zich door het bijwerken van de mailbox op de smartphone, whatsappen, Facebook en Instagram checken of het laatste nieuws lezen.

De uitdaging voor de zomervakantie is om de invloed van de smartphone te verkleinen. Twaalf tips.

  • Laat de smartphone thuis.

  • Neem alleen de smartphone van je partner mee, voor noodgevallen.

  • Gaat de mobiele telefoon toch mee, zet hem dan zo veel mogelijk uit.

  • Schakel de wififunctie uit.

  • Schakel alle geluiden uit.

  • Verwijder socialemedia- en nieuws-apps van de smartphone.

  • Neem geen telefoontjes van anonieme bellers op.

  • Zet de smartphone op de vliegtuigmodus (dan kan niemand je bellen) of op de nachtstand (alleen contacten met de favorietenstatus kunnen je bellen).

  • Schakel de pop-upfunctie van WhatsApp uit.

  • Verwijder rode cijfertjes bij mail- en socialemedia-apps, die aangeven dat er een nieuw bericht is binnengekomen.

  • Maak er met elkaar een sport van wie het langst zonder smartphone kan.

  • Houd bovenstaande tips zo veel mogelijk vol als de vakantie weer afgelopen is.

Gevecht om de klant

T-Mobile begon dit jaar een prijzenoorlog op de markt van mobiele telefonie en internet. De provider kwam met een bundel voor onbeperkt bellen, sms’en en dataverkeer voor 35 euro per maand. Zonder addertjes onder het gras.

Doel van T-Mobile: de markt flink opschudden en zelf een groter aandeel verwerven. Dat is gelukt. Binnen drie maanden werden 100.000 dergelijke abonnementen afgesloten. Netto won de provider het eerste kwartaal van 2017 69.000 nieuwe klanten.

Voordeel van een onbeperkte bundel: de klant hoeft nooit meer op zijn tegoed te letten. De rekening is elke maand hetzelfde, zonder verrassingen.

Je zou denken dat concurrenten ook flink gaan zakken met hun prijzen, zei Tim Poulus van onderzoeksbureau Telecompaper in deze krant, in reactie op het aanbod van T-Mobile. Hij kreeg gelijk. Tele2 zette de volgende stap in de prijzenoorlog: voor 25 euro per maand kunnen klanten onbeperkt internetten.

In de praktijk werken de onbeperkte bundels als volgt: de klant krijgt per dag 5 gigabyte. Raakt dat onverhoopt op –en daarvoor moet hij heel wat video’s kijken of sites openen– dan kan hij kosteloos per sms een nieuwe gigabyte aanvragen. Let wel: in het buitenland zijn de bundels niet onbeperkt. In andere EU-landen geldt een maximum van 6 GB (Tele2) en 10 GB (T-Mobile) per maand.

KPN en VodafoneZiggo blijven tot nu toe achter in het concurrentiegeweld. Grootste speler KPN verdubbelde op 1 juni de internetbundels weliswaar, maar rekent nog steeds 99 euro voor zijn hoogste bundel (50 GB per maand). VodafoneZiggo is nog duurder en vraagt 90 euro voor slechts 25 GB per maand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer