’Beagle 2 ging verloren door organisatiefouten’
Ernstige organisatiefouten waren de oorzaak van het verlies van de Beagle 2, de Europese Marsverkenner die eind vorig jaar spoorloos verdween na de landing op de rode planeet. Dat bleek maandag uit een officieel onderzoek naar de mislukking van de expeditie.
Al voor de lancering twijfelde het Europese ruimtevaartagentschap ESA zo sterk aan de missie, dat een bestuurslid zich afvroeg of die niet beter kon worden afgelast.
ESA–directeur David Southwood benadrukte dat niet één enkele beslissing of één persoon de mislukte expeditie te verwijten valt. „De mislukking was institutioneel. We werkten in een systeem dat niet goed was, waarin de organisatorische structuren niet goed waren en waarin mensen niet mondig genoeg waren, genoeg autoriteit of vindingrijkheid hadden."
Volgens de Britse wetenschapper die de Marsverkenner ontwierp, Colin Pillinger, ligt de oorzaak van de verdwijning echter in een stofstorm op de planeet. Door de storm was de atmosfeer van Mars dunner, waardoor de parachutes en airbags die de val van de Beagle moesten breken, mogelijk niet of te laat zijn geactiveerd.
Het is officieel niet bekend hoeveel de Beagle 2 heeft gekost. Schattingen schommelen tussen de 46 en 76 miljoen euro.