Dr. Wentsel bij presentatie 22e boek: Secularisatie stuiten met gebed
„Laten we ons erop toeleggen de secularisatie te stuiten met gebed”, zei dr. Ben Wentsel zaterdag bij de presentatie van zijn nieuwe boek ”Houd moed”, in Zeist.
Wentsel kijkt vaak naar Turkije. „Dat was ooit ook christelijk, maar nu islamitisch. Dat is gebeurd van 1400 tot 1900. Ataturk heeft de laatste christenen eruit geperst. Zo gaat het ook met Nederland. Tenzij het christendom terugkeert.”
De presentatie vond plaats op Bijbelschool De Wittenberg in Zeist, waaraan dr. Wentsel ruim 20 jaar doceerde. Het is zijn 22e boek.
Het nieuwe werk van Wentsel is, net als het eerdere ”Keer om Europa” uit 2016, gericht op Bijbelstudie en gebed. „De Bijbel is ongekend diep. Je raakt er nooit in uitgelezen”, aldus de 87-jarige theoloog. Tussen de hoofdstukken staan gebeden, gericht op een herleving van het christendom in Europa.
De meditaties zijn gebaseerd op oude preken die dr. Wentsel zelf als predikant vanaf 1953 hield. „Ik zou die opslaan in het Historisch Documentatiecentrum, maar ik beging de fout erin te gaan lezen. Het waren mijn geesteskinderen waar ik jaren mee doende was geweest. Toen heb ik besloten ze samen te vatten in een boek, aangevuld met actuele gegevens.”
Tijdens de bijeenkomst vertelde Wentsels assistent, Aafje Pronk, hoe zij rond ”Keer om Europa” een gebedsgroep had gevormd. „Eens per maand komen we bij elkaar. Dit boek versterkte ons gebedsleven.”
Naslagwerk
De dogmaticus prof. Kees van der Kooi typeerde Wentsel als gereformeerd-katholiek. „Hij heeft de wereldkerk op het oog. Tegelijk is hij confessioneel. Wij zijn niet de eersten die de Bijbel lezen.”
Wentsel is tevens gericht op de cultuur en op Europa. „Daarin is hij neocalvinist gebleven (Wentsel was predikant in de Gereformeerde Kerken, red.).”
Prof. Van der Kooi vermoedt dat veel Nederlandse theologen (enkele van) de zeven banden van Wentsels dogmatiek in de kast hebben staan. „Vooral als naslagwerk, om te zien hoe hij bepaalde onderwerpen benadert.”
Hoogverraad
In een eerder boek maakte Wentsel vergelijkingen tussen de christelijke leer en de islam. Zaterdagochtend vertelde ex-moslim Rachaad Farzand-Ali hoe hij Christus had leren kennen. „Je merkt dat je dan hoogverraad pleegt. Ik ben alleen maar staande gebleven door me aan het Woord van God vast te houden. Later gaf ook mijn moeder zich over. Nu pas kennen we liefde in onze familie.”
Farzand-Ali was aanvankelijk evangelisch, maar wendde zich naar de gereformeerde theologie. „Daarin wordt recht gedaan aan de soevereiniteit van God. Het ging Hem ook niet om mijn redding, maar om Zijn koninkrijk.”
Lees ook:
Dr. Wentsel hoopt op sneeuwbaleffect onder bidders (Reformatorisch Dagblad, 21 april 2017)
Ex-moslim Rachaad Farzand-Ali ontdekte het gereformeerde goud (Reformatorisch Dagblad, 27 januari 2017)