Economie

Brussel eist fusies Alstom–dochters

Het noodlijdende Franse industriële bedrijf Alstom moet flinke onderdelen afstoten en laten samengaan met concurrenten. Alleen onder die voorwaarde wil de Europese Commissie toestaan dat de Franse overheid het bedrijf, waar meer dan 100.000 mensen werken, met subsidies van de ondergang redt.

ANP
24 May 2004 14:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:15

De Europese Commissie heeft dat maandag bekendgemaakt. Het summiere persbericht rept niet van een akkoord. Tijdens het hemelvaartsweekeinde is er intensief overlegd. Commissaris Monti (concurrentie) heeft getelefoneerd met de Franse minister Sarkozy van Financiën om de Brusselse eisen nog eens duidelijk te formuleren.

Het afstoten van bedrijfsonderdelen is volgens Brussel niet alleen nodig om Alstom levensvatbaar te maken. Het is ook een ’noodzakelijke tegenprestatie’ voor het feit dat het bedrijf staatssteun gaat krijgen.

Volgens een woordvoerder van de Commissie was er vorige week maandag al een akkoord met de Fransen over het afstoten van bedrijfsonderdelen. „Het is nu aan de Franse overheid om te bepalen of dat inderdaad de basis voor een akkoord is. We hebben een duidelijk en ondubbelzinnig antwoord nodig." Hij wil niet zeggen waarom er nog geen akkoord is, terwijl dat vorige week nog wel werd verwacht. Hij ging niet in op de vraag of Frankrijk zich aan het terugtrekken is van eerdere afspraken.

Alstom is het paradepaardje van de Franse industrie. Het bedrijf bouwt schepen, turbines voor elektriciteitscentrales en treinen, waaronder de TGV’s. Vorig jaar al kwam de onderneming in de problemen. Een reddingspakket van 3,2 miljard euro was nodig, waarin de Franse staat deelnam.

Afspraak was dat Brussel de zaak vervolgens zou onderzoeken voor het definitieve groene licht. De Europese Commissie, die moet waken over oneerlijke staatssteun, verbindt daar harde voorwaarden aan. Vorige week was minister Sarkozy in Brussel voor overleg met eurocommissaris Monti. Toen leek de kwestie bijna opgelost, maar een akkoord is er nog altijd niet.

Op de achtergrond loopt de Duitse branchegenoot Siemens zich warm. De Duitsers zijn geïnteresseerd in onderdelen van Alstom. Mocht Alstom subsidie krijgen zonder voorwaarden, dan zal Siemens meteen een klacht indienen in Brussel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer