Economie

Apk voor de computer

Regelmatig het oliepeil controleren en de auto laten keuren als het tijd is, vinden we heel normaal. Ook de computer kan weleens een onderhoudsbeurt gebruiken. Tips om te voorkomen dat een nieuwe laptop binnen twee jaar niet meer vooruit te branden is.

23 May 2017 19:09Gewijzigd op 16 November 2020 10:37
beeld RD, Jos Ansink
beeld RD, Jos Ansink

1. Opruimen

Zoals we in het dagelijks leven rommel maken, zo doen we dat ook op onze computer. Ga regelmatig met de bezem door je documenten op het bureaublad en de verzameling bestanden in de map Downloads. Archiveer alles wat van belang is, en gooi de rest weg.

De browser, waarmee we internetten, bewaart onze surfgeschiedenis. Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld om niet telkens wachtwoorden in te hoeven voeren. Het regelmatig wissen van de browsegeschiedenis komt de snelheid ten goede. En vergeet na het weggooien van bestanden niet de prullenbak te legen.

Als je dan toch bezig bent, kijk dan gelijk wat je echt moet bewaren. De foto’s van de vakantie in 2011, presentaties van de evangelisatiecommissie en digitale loonstrookjes van de afgelopen acht jaar. Die wil je natuurlijk houden, maar doe dit niet op de computer. Alleen de bestanden die je regelmatig gebruikt, bewaar je op de harde schijf van je computer. Maak er geen archief van. Daar wordt de computer trager van, en het is ook nog eens onveilig om ze op één plek te bewaren. Bewaar zulke bestanden op een externe harde schijf of sla ze op in de cloud, bijvoorbeeld in Google Drive, OneDrive of Dropbox.

Windows slaat bestanden niet netjes op, maar deelt ze op in kleinere stukjes. Bij het openen wordt er gezocht naar al deze opgeslagen stukjes. Dit vergt veel van de computer, waardoor alles gaandeweg steeds meer tijd gaat kosten. Als je de harde schijf regelmatig defragmenteert, worden bestanden weer sneller geopend. Deze optie is te vinden in het configuratiescherm.

2. Overbodige programma’s

Iedereen herkent het: een computer die er minutenlang over doet om op te starten. Op kantoren is het een bekend ochtendritueel om eerst de computer aan te zetten, en daarna koffie te gaan halen. Bij terugkomst kun je met wat geluk aan de slag.

De computer heeft hier zo veel tijd voor nodig omdat talloze programma’s automatisch opgestart worden bij het aanzetten van de pc. Maar applicaties die nauwelijks gebruikt worden, kunnen beter pas in actie komen nadat er opdracht toe is gegeven. Dit is per programma in te stellen.

Nieuwe computers worden standaard geleverd met allerlei softwareprogramma’s. Het merendeel hiervan zul je nooit gebruiken. Ook bevat een nieuwe pc veel proefversies van programma’s, die maar een beperkt aantal dagen gratis te gebruiken zijn.

Het is raadzaam om na aankoop van een computer zo veel mogelijk van dit soort programma’s te verwijderen. Doe dit via Programma verwijderen in het Configuratiescherm. Het weghalen van een snelkoppeling op het bureaublad of uit een menu heeft geen effect.

3. Virussen

Al is het besturingssysteem van computers steeds veiliger, het blijft verstandig om een goede virusscanner te installeren. Een computervirus neemt schijfruimte en computertijd in beslag en kan schade aanrichten in de computer. Bestanden worden bijvoorbeeld gewist, beschadigd of verspreid.

Gratis programma’s zoals AVG, Avast en Avira voldoen prima. Uitgebreidere programma’s zoals McAfee, BitDefender en Norton kosten geld. Naast controle op virussen, bieden deze programma’s onder meer bescherming tegen ongewenste mail, extra beveiliging bij internetbankieren, bescherming tegen phishing en mogelijkheden om bestanden op te slaan.

Behalve tegen virussen, is het slim je te beschermen tegen spyware. Spyware lijkt op een virus, maar werkt op een andere manier. Spyware belandt ongewenst op de computer en houdt in de gaten wat de gebruiker op de computer uitvoert. Een soort spion dus, die ook nog eens geheugencapaciteit en processortijd in beslag neemt. Er bestaan goede programma’s om dit te voorkomen.

4. Schoonmaken

De ouderwetse schoonmaakdoek komt ook nog van pas. Computerkasten, beeldschermen, toetsenborden en printers trekken stof aan. Met een doekje is dit snel verholpen. In de computer zelf hoopt zich stof op. Dit zorgt ervoor dat de ventilatoren van de computer minder goed werken. Bekende symptomen zijn een zeer warme computerkast en een blazende pc.

Af en toe met de stofzuiger door de binnenkant van de computer gaan is een goed idee, al is dit wel een secuur werkje. Het is aan te bevelen om dit door een specialist uit te laten voeren.

5. Laatste redmiddel

Als de eerste vier tips de computer niet sneller maken, kan het helpen om het besturingssysteem opnieuw te installeren. Hiervoor is het belangrijk dat alle programma’s en gegevens eerst worden veiliggesteld. Het verwijderen en opnieuw installeren van het besturingssysteem neemt wel een paar uur in beslag, maar levert als het goed is ook weer tijdwinst op.

Meer over
Digitale media

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer