Buitenland

Trump: Saudiërs positief over Israël

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag in Jeruzalem over zijn eerdere bezoek aan Saudi-Arabië dat de Saudiërs zich „werkelijk zeer positief” toonden over Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde hoopvol. Goede betrekkingen tussen beide landen zouden een drastische verandering van de verhoudingen in het Midden-Oosten betekenen.

Alfred Muller
23 May 2017 09:27Gewijzigd op 16 November 2020 10:37
De Amerikaanse president Donald Trump (l.) en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na een persconferentie in Jeruzalem, maandag. beeld AFP, Mandel Ngan
De Amerikaanse president Donald Trump (l.) en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na een persconferentie in Jeruzalem, maandag. beeld AFP, Mandel Ngan

Naar Trumps zeggen is er enorme vooruitgang geboekt in de verhoudingen tussen Saudi-Arabië en Israël, volgens hem vooral vanwege „de agressie van Iran.” „Het dwingt mensen op een zeer positieve wijze naar elkaar toe.”

Netanyahu voegde eraan toe dat Trump „een zeer sterke” positie tegenover Iran heeft ingenomen. Dat komt volgens de premier niet alleen de veiligheid ten goede, „maar het stimuleert ook de mogelijkheid van verzoening en vrede tussen Israël en de Arabische wereld.”

De uitspraken van Trump en Netanyahu bevestigden dat de gematigde soennitische wereld en Israël naar elkaar toe gedreven worden, omdat ze beide zeer bezorgd zijn over de opkomst van de macht van Iran. Tot nu toe hebben alleen Egypte en Jordanië vredesakkoorden met Israël gesloten. Meer Arabische landen zouden in de toekomst kunnen volgen.

Trump en zijn vrouw Melania arriveerden maandag in Israël. Dinsdag zal Air Force One hen naar Rome brengen. Ze vlogen rechtstreeks vanuit Riyad naar Tel Aviv. Op luchthaven Ben Gurion werden ze verwelkomd door Benjamin en Sara Netanyahu en Israëls president Reuven Rivlin en zijn vrouw Nechama.

’s Avonds dineerde Netanyahu met Trump. De Israëlische premier maakte een ontspannen en optimistische indruk. Hij zei dat „gemeenschappelijke gevaren vroegere vijanden in partners veranderen. Het is daar waar we iets nieuws en potentieel iets veelbelovends zien. Het zal niet eenvoudig zijn. Maar voor de eerste keer in vele jaren (…), voor de eerste keer in mijn leven, zie ik een werkelijke hoop op verandering.”

Voorwaarde voor toenadering tussen Arabische landen en Israël is wel dat er vooruitgang wordt geboekt in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Huiswerk dus voor Netanyahu en de Palestijnse president Mahmud Abbas. Tegelijk is duidelijk dat het vredesproces muurvast zit. Zowel aan Palestijnse als aan Israëlische zijde is er sprake van grote verdeeldheid op dit thema.

Ook opmerkelijk was dat president Trump, zijn vrouw Melania en hun dochter Ivanka maandag een bezoek brachten aan de Westelijke Muur. Het was voor het eerst dat een Amerikaanse president tijdens zijn ambtsperiode de Joodse gebedsplaats bezocht.

Het zou echter prematuur zijn om te denken dat de VS op het punt staan de hereniging van Jeruzalem te accepteren. De Amerikanen wilden niet dat Netanyahu of andere functionarissen Trump vergezelden. Voor erkenning van het Israëlische gezag over delen van Oost-Jeruzalem en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade is het te vroeg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer