Shell schrapt nog verder in bewezen reserves
De Koninklijke/Shell Groep heeft de bewezen reserves verder naar beneden bijgesteld. De oliemaatschappij boekte nog eens 112 miljoen vaten af voor een project in Canada. De totale bijstelling komt daarmee op 4,47 miljard vaten, aldus Shell maandag.
Shell verraste begin dit jaar met forse afboeking van de oliereserves. Na een aanvankelijke bijstelling van omgerekend 3,9 miljard vaten, een vijfde van de totale reserves, volgden nog twee bijstellingen die het totaal tot maandag op 4,35 miljard brachten.
Shell publiceert vrijdag het jaarverslag. Eerder stelde de Nederlands–Britse onderneming de publicatie uit in verband met de problemen rond de reserves.
De kwestie draait om de zogeheten bewezen reserves. Olie mag alleen onder dat kopje in de boeken worden bijgeschreven als ze direct zijn te winnen. De olie is volgens Shell wel aanwezig, maar omdat bijvoorbeeld niet alle formaliteiten zijn afgerond nog niet op te pompen.
Na het uitbreken van de affaire haalde Shell de bezem door de top van de onderneming. Topman Philip Watts, zijn beoogd opvolger Walter van de Vijver en de financieel bestuurder Judy Boynton moesten het veld ruimen. Eigen onderzoek van Shell bracht aan het licht dat de te hoge inschatting van de bewezen reserves al bijna twee jaar een onderwerp van discussie waren.
Verschillende officiële instanties onderzoeken de zaak. Met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zei Shell maandag nog steeds in discussie te zijn. De oliemaatschappij zegt met de beurswaakhond te praten over het Amerikaanse jaarverslag over 2003, met name over financiële gegevens en aanvullende informatie over olie– en gasvoorraden.
Dat verslag moet uiterlijk eind juni afgerond zijn, aldus topman Jeroen van der Veer in een toelichting. Met terugwerkende kracht heeft Shell een aantal veranderingen in de boekhouding doorgevoerd. Zo zal de onderneming in het jaarverslag van 2003 voor het eerst rapporteren volgens Amerikaanse boekhoudregels, US Gaap. Voorheen gebruikte Shell verschillende methodes. „In het nieuwe jaarverslag zullen de verschillen tussen de Amerikaanse en Nederlandse regels duidelijker zijn”, aldus een woordvoerder van Shell.
Ook de waardering van olievoorraden past de onderneming aan. Voortaan past Shell wereldwijd dezelfde methode toe waarbij de voorraad tegen de orginele prijs in de boeken komen te staan. In delen van de Verenigde Staten rekende het concern aan de hand van de dagwaarde, maar dat is per 2005 niet meer toegestaan.