Economie

Groeispurt haven Rotterdam door 2e Maasvlakte

De containeroverslag in de Rotterdamse haven is de eerste vier maanden van dit jaar met 10 procent gegroeid. De groei zit met name in containeroverslag op de Tweede Maasvlakte. Dat heeft het Havenbedrijf Rotterdam vrijdag bekendgemaakt bij het binnenlopen van de MOL Triumph. Dit gloednieuwe schip kan meer dan 20.000 containers vervoeren en is het grootste containerschip ooit dat Europa aandoet.

ANP
19 May 2017 11:54Gewijzigd op 16 November 2020 10:35

De toename van de containeroverslag komt voor een belangrijk deel op het conto van de Tweede Maasvlakte die volgens het Havenbedrijf op stoom is gekomen. Rotterdam is de enige haven in Europa waar dergelijke containerreuzen zonder beperkingen kunnen aanmeren. Ook hebben grote rederijen vrijwel allemaal Rotterdam in hun nieuwe vaarschema’s opgenomen.

Voor heel 2017 rekent het Havenbedrijf volgens de huidige, zeer conservatieve, schatting op een groei van minstens 3 procent, tegen 1 procent vorig jaar. Containerterminal RWG, een van de grootste in Rotterdam, rekent echter met 5 procent groei in de containeroverslag in hele haven. Het Havenbedrijf verwacht dat het marktaandeel van Rotterdam in 2017 ook fors stijgt.

De nieuwe volautomatische containerterminals op de Tweede Maasvlakte kampten tot begin 2016 langdurig met kinderziektes waardoor veel lading naar havens als Antwerpen en Hamburg werd geschoven. Eind 2016 zag het Havenbedrijf Rotterdam deze ladingpakketten weer terugkomen nadat de problemen verholpen waren.

In de containervaart is er sprake van schaalvergroting. Tien jaar geleden kon het grootste containerschip 10.000 containers vervoeren, nu ligt dat op 20.000 en er zijn nog grotere schepen in de maak. De haven van Rotterdam is nu berekend op deze megaschepen.

Het Havenbedrijf investeert 100 miljoen euro in de aanleg van speciale afgesloten verbindingswegen tussen alle containerterminals in de Rotterdamse haven. Via deze container exchange route (CER) kunnen containers makkelijk van het ene schip naar het andere schip worden vervoerd met transportkarren. Voorheen waren hier vrachtwagens voor nodig die via de openbare weg reden. In het najaar moet de aanleg van deze routes beginnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer