Economie

„Visserijsector moet zelf herstelplan maken”

De visserijsector moet zelf ideeën aanleveren voor een herstelplan voor schol. Het is aan de vissers om daarmee de huidige crisis naar hun hand te zetten.

Redactie economie
24 May 2004 10:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:15
URK – Bezoekers van de visserijbeurs in Urk konden zaterdag gratis vis eten. Velen maakten hier gebruik van. In de visafslag spoorde M. Kirchner, de rechterhand van eurocommissaris Fischler, de aanwezige vissers aan zelf ideeën aan te dragen voor een h
URK – Bezoekers van de visserijbeurs in Urk konden zaterdag gratis vis eten. Velen maakten hier gebruik van. In de visafslag spoorde M. Kirchner, de rechterhand van eurocommissaris Fischler, de aanwezige vissers aan zelf ideeën aan te dragen voor een h

Dat stelde M. Kirchner zaterdag tijdens de Dag van de Nederlandse Zeevisserij in de visafslag van Urk. Kirchner is lid van het kabinet van eurocommissaris Fischler van Landbouw en Visserij.

In oktober 2003 stelde een wetenschappelijk bureau nog dat veel vissoorten overbevist zijn. Zij adviseerde de Europese Commissie de vangst van vissoorten zoals schol en kabeljauw stop te zetten. Uiteindelijk werd dit advies niet volledig uitgevoerd.

Volgens Kirchner moet het probleem van een te hoge bijvangst snel worden aangepakt. Bij het vissen op bijvoorbeeld tong en schol krijgen kotters ook andere zeedieren in hun netten. Deze bijvangst wordt overboord gezet en gaat meestal dood. Milieuorganisaties hebben dit probleem van de zogeheten discards vaak aan de kaak gesteld. Volgens hen wordt kabeljauw hierdoor met uitsterven bedreigd.

Kirchner legde de aanwezigen twee mogelijkheden voor: „Of we zetten de lijn van zeer lage quota door of we gaan in de aanval en kiezen voor een herstelplan voor schol.”

De voorkeur van Kirchner gaat duidelijk uit naar de tweede optie. „Een meerjarig herstelplan geeft de bedrijfstak een beter perspectief en geeft op zowel de korte als de langere termijn een hogere toegestane vangsthoeveelheid. Verder geeft het de sector meer zekerheid in de planning en daarmee ook stabiliteit.

Een defensieve houding en klagen over de problemen die Brussel veroorzaakt helpen niet. En het boycotten van visbiologen of van vangstgegevens zal jullie in ieder geval niet helpen”, waarschuwde de rechterhand van Fischler.

Het advies richting de sector is duidelijk. „Als jullie zaken willen veranderen, stap dan op ons af. Stel alternatieven voor die leiden tot herstel van de bestanden en bijvangst beperken. Wees actief, eigentijds en eerlijk.”

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sloot in zijn videoboodschap hier bij aan door het belang van duurzaamheid te benadrukken. Hij pleitte voor een open debat met vissers, de handel en de verwerkende industrie. „We moeten meerjarenplannen ontwikkelen. Nu zit het beleid als het ware gevangen in een cyclus van telkens een jaar. Ieder jaar moeten we kijken naar de quota. Maar ondertussen zouden andere maatregelen misschien wel meer zoden aan de dijk zetten voor een beter visbestand.”

Op zijn beurt beloofde Veerman dat hij zich, als Nederland voorzitter van de EU is, sterk zal gaan inzetten voor vereenvoudiging van regels. „Op dit moment is de regelgeving buitengewoon ingewikkeld. En dat bevordert de naleving natuurlijk niet. Maar dat betekent niet dat ik begrip heb voor degenen die de regels overtreden. Integendeel, want zij doen zichzelf en collega’s tekort.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer